Foto: TT

Få bibliotek har hbtq-strategier

Uppdaterad
Publicerad

Trots att många bibliotek är intresserade av HBT-frågor har endast sju procent av de svenska folkbiblioteken en strategi för hur de ska arbeta med hbtq-frågor, enligt en ny undersökning som tidningen Biblioteksbladet gjort.

– Jag tolkar det som att det är svårt att få resurser till de här frågorna, för vi märker ett intresse, säger Carlos Diaz, projektledare och utbildare på RFSL.

Redan 2011 blev det första biblioteket i Sverige hbt-certifierat, men trots att tre år har passerat är det långt ifrån alla bibliotek som har en strategi för att uppmärksamma litteratur som berör hbtq-frågor.

En demokratifråga

Hittills är det två stycken som genomgått RFSL:s utbildning och därmed blivit certifierade, och i Biblioteksbladets undersökning säger sammanlagt 15 kommuner att de arbetar aktivt med frågan. Biblioteken i Sollentuna är ett av dem som arbetar aktivt och som även har certifierats av RFSL.

– Vi är ju till för att alla människor ska kunna få rum, känna sig bekräftade och sedda och hitta dem information de är ute efter. Det är en demokratifråga i grunden, säger Catharina Ek, processchef på biblioteken i Sollentuna.

I sitt arbete har de bland annat inrättat hyllor med litteratur som på olika sätt berör HBTQ-frågor, och personalen själva har även arbetat mycket med att inte förutsätta att alla människor är lika.

– Om någon till exempel frågar efter en kärleksroman ska ju inte vi förutsätta att personen som frågar syftar på kärlek mellan en man och en kvinna. Vi ska möta människor förutsättningslöst, säger hon.

Mer aktivt arbete i större städer

I enkätundersökningen är det flera bibliotek som uppger att de har en så liten verksamhet, och att de tillhör så små kommuner att det är svårt att få ihop resurser till att uppmärksamma ämnen som berör HBTQ-frågor. På RFSL känner de igen mönstret – de större städerna uppmärksammar de här frågorna mer. Carlos Diaz på RFSL tror att det finns flera förklaringar till det.

– Det kan ibland finnas föreställningar om att hbtq-frågor bara berör storstäderna, men det är ju inte sant. Sen är det också en politisk fråga och alla kommuner prioriterar ju olika. säger Carlos Diaz.

Catharina Ek på biblioteket i Sollentuna tycker att det är synd att fler bibliotek inte har möjlighet att uppmärksamma HBTQ-frågor.

 – Jag tycker att det är ett problem eftersom hetronormen är så stark i samhället. Men det är klart att det kan vara svårt för mindre kommuner, Kanske skulle mindre kommuner kunna gå samman, säger hon.

Hur skulle du vilja att det var istället då?

– Jag skulle såklart vilja att fler arbetade med de här frågorna, men det är ju i längden ett arbete som kräver politisk vilja, säger hon.

Fakta om undersökningen

Biblioteksbladet skickade i början av sommaren ut en enkät till alla Sveriges 290 kommuner med frågor kring strategi, mediebestånd, skyltning och programverksamhet. 226 bibliotek, 78 procent svarade på enkäten.

Källa: Biblioteksbladet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.