Facebook inför varningar för falska nyheter. Foto: TT

Falska nyheter stoppas av Facebook

Uppdaterad
Publicerad

Facebook lanserar nu ett initiativ för att minska antalet falska nyheter som sprids i flödet. Initiativet hyllas av bland annat sociala medier-experten Jack Werner.

Facebook lanserar ett nytt sätt att hantera de felaktiga nyheter som sprids via sajten. I framtiden kommer de dels att varna den som försöker posta en länk som många har anmält som falsk, dels automatiskt att minska distributionen av dem.

Baseras på anmälningar

Detta presenterades av de två Facebookmedarbetarna Erich Owens och Udi Weinsberg i ett blogginlägg. Anledning till uppdateringen är de många klagomål som kommit in på falska nyheter i användares flöden, menar de.

Medier

– Vi har hört från folk att de vill se färre nyheter som är bluffar, eller missledande, skriver de i bloggen.

Facebook kommer inte att själva bedöma huruvida länkar är sanna eller falska. Istället kommer de länkar, foton och videor som ofta anmäls som falska att distribueras mindre i flödena. Facebook har dessutom märkt att användare ofta raderar länkar till falska artiklar, efter att någon påpekat att artikeln är falsk i kommentarsfältet. Därför kommer de även att varna i samband med länkar som många andra användare har raderat.

Hyllas av expert

Jack Werner, Metros expert på sociala medier och en av upphovsmännen till Viralgranskaren, är mycket positiv till Facebooks uppdatering.

– Initiativet är så klart alldelles strålande. Det finns ett inbyggt problem att det går för snabbt på Facebook. Nu tror jag att användarna mår bra av att få stödhjul, säger han till Resumé.

Facebook intygar att den stora majoriteten facebookanvändare inte kommer att påverkas alls av initiativet Endast en liten grupp användare som ofta postar fejknyheter kommer att få sin distribution minskad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet