Baher Mohamed (tv) och Mohamed Fahmy. Foto: TT/AP (arkiv)

Fängslade al-Jazira-journalister släpps

Uppdaterad
Publicerad

al-Jazira-journalisterna Mohamed Fahmy och Baher Mohamed ska försättas på fri fot mot borgen efter beslut av en egyptisk domstol idag.

Jubel utbröt i rätten när beskedet kom, men fallet är inte nedlagt. Rättsförhandlingarna fortsätter den 23 februari.

Tillsammans med australiern Peter Greste dömdes Fahmy och Mohamed i fjol till mellan sju och tio års fängelse. De ska bland annat ha spridit falska nyheter om Egypten och ha hjälpt den terroriststämplade organisationen det Muslimska brödraskapet.

Journalister dömda till fängelse

Journalisterna har nekat till anklagelserna och fallet har väckt massiv internationell kritik.

Vill utvisas

Peter Greste släpptes häromveckan efter 400 dygn i egyptiskt fängelse. Han utvisades ur landet och har återvänt till Australien.

Kanadensisk-egyptiske Mohamed Fahmy har avsagt sig sitt egyptiska medborgarskap för att även han kunna deporteras till Kanada.

Egyptiern Baher Mohamed har enbart egyptiskt medborgarskap och kan därmed inte utvisas.

PR-katastrof

De fängslade journalisterna har blivit en PR-katastrof för Egyptens president Abdel Fattah el Sisi. Egypten ska inom kort stå värd för en stor ekonomisk konferens och dessutom inleds parlamentsval om drygt en månad.

Mohamed Fahmys bror Adel Fahmy säger till tidningen the Guardian att han inte förväntar sig att brodern släpps idag, men att han ska betala borgensumman. Borgen har satts till motsvarande 300.000 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Journalister dömda till fängelse

Mer i ämnet