Poeten Athena Farrokhzad.

Farrokhzad anmäler Sommar i P1

Uppdaterad
Publicerad

Nu svarar Athena Farrokhzad, Maja Karlsson och Ylva Karlsson

på kritiken och anmäler Sommar i P1 till Granskningsnämnden.

Kulturnyheterna har tidigare rapporterat om den debattvåg som poeten Athena Farrokhzad möttes av efter att hennes sommarprat sändes 21 juli.

Farrokhzad utgick från poesi för att beskriva hur hon ser på världen. I ett slags poetiskt brandtal, där hon citerade över 30 poeter, pratade hon om bland annat fascism, rasism och världspolitik.

Medier

”Radikal högerextremist”

Moderaternas Gunnar Axén blev så upprörd av Farrokhzads sommarprat att han slängde ut tv:n för att kunna sluta betala sin public service-avgift. Håkan Boström skrev en ledarartikel i Dagens nyheter där han frågar hur det skulle se ut om en ”ung, lovande och till synes charmig poet bjuds in i Sveriges radio för att göra ett sommarprogram i P1”, och samtidigt är radikal högerextremist.

Men många var det som även hyllade hennes sommar, som till exempel Aftonbladets Patrik Lundberg eller Sydsvenskans Mona Masri:

”Mitt utrymme är begränsat så jag ska fatta mig kort: Athena Farrokhzads Sommar i P1, som sändes igår, är ett mästerverk”.

Svarar på kritiken

I ett debattinlägg på Aftonbladet svarar nu poeten Athena Farrokhzad och musikerna Maja Karlsson och Ylva Karlsson, som framförde all musik i programmet, på kritiken:

”Vi sjunger om att klassklyftorna växer, att en värld där vi ger efter förmåga och får efter behov är möjlig.

Högern svarar: Vill ni ha det som i Sovjet?”

Anmäler annat sommarprogram

De skriver även i debattinlägget att de anmält författaren, journalisten och prinsessan Anna von Bayers sommarprogram som sändes en vecka efter Farrokhzads. Ytterligare ett affischnamn för nyliberalismen menar de:

”Hon hetsade mot skatt, förordade ett samhälle med ojämlik inkomstfördelning, ifrågasatte aborträtten och pratade om invandring som ett problem. Vi har nu gjort en anmälan till Granskningsnämnden för att få det prövat huruvida denna retorik, som förordar strukturellt våld, strider mot sändningstillståndet.”

Mest anmälda sommarprogrammet

Farrokhzad program överöstes med anmälningar till Granskningsnämnden, samma vecka som det sändes var det redan anmält 17 gånger till Granskningsnämnden och är i skrivande stund uppe i 70 anmälningar. Mer än en PR-strategi menar Athena Farrokhzad, Maja Karlsson och Ylva Karlsson:

”De gör ett strålande jobb med att gång på gång avleda fokus från det våld som kapitalismen utgör och försöker i stället få oss att tro att vi lever i den bästa av möjliga världar.”

Läs Kulturnyheternas intervju med Sommar i P1:s ansvarige utgivare.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet