Artisterna Zacke, Adam Tensta, Erik Rapp och Parham.

Fatta!-kampanjen tar en ny riktning

Uppdaterad
Publicerad

Fatta!-kampanjen förgrenar sig och nu lanseras projektet ”Fatta man”, som vill förändra mansbilden – bland annat med musik.

I samarbete med projektet har artisterna är Erik Rapp, Adam Tensta, Zacke och Parham spelat in en låt som vill lyfta fram:

”Killar och mäns ansvar att ta itu med de destruktiva manlighetsnormer som ligger till grund för det sexuella våldet”.

Släpps 11 december

Låten som heter ”Det börjar med mig” släpps via Soundcloud den 11 december, och kommer framföras på luciakvällen då det hållas en releasfest för ”Fatta Man” i Stockholm. Utöver musik blir det både panelsamtal om manlighetens problem och utmaningar, samt filmvisning.   

Bakom ”Fatta Man” står organisationerna Män för jämställdhet, Crossing Boarders och Femtastic. I ett pressmeddelande skriver skaparna att:

”Fatta man bygger på insikten om att dagens destruktiva manlighetsnormer är begränsande, och att vi tillsammans bör kämpa för andra sorters manligheter. Vi är övertygade om ingen föds till förövare, utan att det är samhällets normer, strukturer och stereotyper som skapar den kultur som är grogrund för sexuellt våld.”

Reaktion mot sexuellt våld

Fatta!-rörelsen lanserades förra året som en reaktion mot sexuellt våld och samhällets och rättssystemets oförmåga att ta itu med detta. Fatta! släppte en låt som bygger på 150 insamlade berättelser om sexuellt våld, den framfördes av artisterna Syster Sol, Cleo, Kristin Amparo och Nasteho Osman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.