Foto: Feminist frequency.

FBI utreder dödshot mot kritiker

Publicerad

Efter att döds- och bombhot riktats mot spelkritikern Anita Sarkeesian kopplas nu amerikanska FBI in.

Den feministiska kulturkritikern Anita Sarkeesian har blivit känd för sin videoserie ”Tropes vs women in video games”, som kritiserar den sexism som präglar många tv- och datorspel. I det senaste avsnittet beskriver hon hur ”sexuellt objektifierade kvinnliga kroppar används som struktur för att kittla förmodade heterosexuella, manliga spelare”.

Men samtidigt som Anita Sarkeesian hyllas i spelbranschen utsätts hon ständigt för hot och trakasserier.

Bomb skulle döda ett dussintal

Nu avslöjas att spelgalan Game Developers Choice Awards i San Francisco bombhotades i mars i år eftersom Anita Sarkeesian då tog emot ett pris. Enligt spelsajten Kotaku fick arrangörerna ett anonymt mail med krav på att priset skulle dras tillbaka – annars skulle en bomb detonera och döda minst ett dussintal personer.

FBI kopplas in

Anita Sarkeesian kunde ta emot sitt pris, men har sedan dess fått fler dödshot riktade mot sig och tvingades lämna sitt hem i augusti tillsammans med sin familj. Hon twittrade att hon tagit kontakt med myndigheterna men inte tänkte ge upp – trakasserierna mot kvinnor i branschen måste få ett slut.

Nu utreder den federala polismyndigheten FBI hoten och nättrakasserierna. En talesperson för San Fransisco-polisen säger till sajten Polygon att de lämnat ifrån sig informationen till FBI.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.