Landslagsveteranerna Lotta Schelin och Therese Sjögran, vars lag journalisten Moa Svan kallar för ”Det riktiga landslaget”. Foto: TT

Fifa tvingar TV4 att kalla fotbolls-VM för dam-VM

Uppdaterad
Publicerad

Det har stormat rejält kring Fifa i veckan. I onsdags kom nyheten om att de tvingar TV4 att kalla fotbolls-VM 2015 för Fifa dam-VM. Beskedet har väckt starka reaktioner. Fotbollsjournalisten Moa Svan, aktuell med boken ”Det riktiga landslaget”, tycker att TV4 borde strunta i Fifas krav och istället kalla fotboll för fotboll.

TV4 har som policy att inte göra skillnad på herrarnas och damernas mästerskap. En policy som de nu blir tvingade att överge när det gäller fotbolls-VM 2015 i Kanada.

Journalisten och komikern Moa Svan som är aktuell med fotbollsboken ”Det riktiga landslaget” tycker att det är dags för Fifa att ge sig.

– Här blir det verkligen en påminnelse om att det inte råkar bli orättvist. Fifa vill inte att det ska vara rättvist. De vill att det ska vara fotboll och ”damfotboll”, säger Moa Svan.

”Om det är sant? Japp”

I onsdags skrev TV4:s programledare Patrick Ekwall ett bestört inlägg på sitt twitterkonto:

”Fifa har nu beslutat att TV4 måste säga 'FIFA dam-VM'. Bara 'VM i fotboll' ej tillåtet. Om det är sant? Japp. På riktigt.”

– Vi har ju fört en diskussion med Fifa ganska länge kring detta och tillslut kom man till en punkt där man var tvungen att fatta ett beslut och i det här fallet blev vi tvingade att följa Fifas regler. Det kändes lite surt men vi var tvungna att göra det i alla fall, säger Andreas Odén, exekutiv producent för fotboll på TV4.

”En jätteviktig kamp”

Moa Svan tycker att TV4 ska strunta i kravet och istället kalla fotbolls-VM för fotbolls-VM.

– Det är en jätteviktig kamp att ta tycker jag. Jag hoppas verkligen att de som blir påtryckta på det här sättet inte ger sig utan hävdar sin journalistiska integritet och säger: Det här är objektivt för oss, det är fotboll, säger Moa Svan.

Skulle ni kunna tänka er att inte gå med på Fifas krav?

– Vi har naturligtvis diskuterat det men tecknar man en avtal så följer man det avtalet. Innebär det att man måste formulera sig på ett sätt som man kanske inte valt själv men som rättighetsinnehavaren kräver så får vi nog följa det, säger Andreas Oden.

Men det är just språket och formuleringar som är viktiga när det handlar om förändra den ojämlika fotbollsvärlden menar Moa Svan, som kallar damernas landslag för ”det riktiga landslaget”.

Hjärntvätt som verktyg

– Språkanvändningen är ju jätteviktig. Att säga riktiga landslaget högt är ju också ett sätt att intala sig själv och andra att det är riktig fotboll. Man hjärntvättar sig själv och andra.

Om man säger damfotboll så sätter det agendan, och man börjar tro att det är något särskilt typ av fotboll, menar hon.

– Man får nästan en bild av att det är som två separerade världar. Men det är ju fotboll som fotboll. Det är ingen skillnad på VM oavsett om det är män eller kvinnor som spelar, säger hon och lägger till:

– Förutom att det är roligare att heja på riktiga landslaget och att det inte går att se Sveriges herrlag i VM. Eftersom de inte är så bra.

Ingen könsangivelse i fjol

När Fifa marknadsförde fjolårets VM för herrar i Brasilien behövdes ingen könsangivelse, då kallades mästerskapet rätt och slätt ”2014 Fifa World Cup”. 

Beslutet att kalla sommarens turnering för dam-VM enbart gäller i kanalens ”officiella uttryck”, som på billboards eller i trailers. I studion kan de säga fotbolls-VM.

Lär mer om fotbolls-VM 2015 i Kanada på SVT Sport.

VM i Kanada 2015

Kanada samlar i år rekordmånga lag. Totalt deltar 24 nationer, åtta fler än i Tyskland för fyra år sedan.

För första gången spelas ett fotbolls-VM för damer i fyra veckor.

Sverige har tre VM-medaljer, ett silver från 2003, ett brons från 2011 och ett från 1991, då VM spelades för första gången.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.