Foto: UNHCR/Kanal 5

Filip och Fredrik samlade in en miljon till Syrien

Uppdaterad
Publicerad

Programledarduon Filip Hammar och Fredrik Wikingsson uppmanade folk att skänka sex kronor till Syrien efter sex års krig i landet. 24 timmar senare hade de fått in en miljon kronor till UNHCR: ”Vilket underbart engagemang det finns i Sverige”, kommenterar UNHCR efter blixtinsamlingen.

På tisdagen gick programledarduon Filip Hammar och Fredrik Wikingsson ut i sitt program ”Breaking News” med uppmaningen att skänka sex kronor till Syrien, för att uppmärksamma att kriget i landet pågått i sex år.

Insamlingen är del av en kampanj från FN:s flyktingorgan UNHCR, med målsättningen att samla in 600 000 kronor under ett dygn. I slutändan landade insamlingen på 1 000 147 kronor.

UNHCR gick på torsdagen ut med att insamlingen fått in mer än en miljon kronor. Foto: UNHCR/Instagram

”Helt fantastiskt”, skriver UNHCR i en kommentar på sitt Instagram-konto. ”Resultatet visar vilket underbart engagemang det finns i Sverige och att om många hjälps åt så kan vi göra stor skillnad. ”

Pengarna räcker enligt UNHCR till sjukvård för 5882 personer inne i Syrien, eller nödpaket bestående av madrass, liggunderlag, köksutrustning, presenningar och filtar till 3289 personer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.