Bredbandsbolagets kontor i Glashuset vid Slussen. Foto: TT

Film- och skivbolag stämmer Bredbandsbolaget

Uppdaterad
Publicerad

Bolagen vill att fildelningssajten The Pirate Bay och strömningssajten Swefilmer blockeras för nätoperatörens kunder.

Internetleverantören ”Bredbandsbolaget” stäms av flera film- och skivbolag, skriver Dagens Media. Företagen anser att Bredbandsbolaget medverkar till upphovsrättsintrång genom att ge sina kunder tillgång till sajterna The Pirate Bay och Swefilmer.

Varför just Bredbandsbolaget har valts ut verkar bara bero på att de har många kunder.

Medier

– Detta blir det första blockeringsmålet i Sverige, säger Henrik Bengtsson, advokaten som företräder film- och skivbolagen, till tidningen.

Stora bolag ligger bakom

Bakom stämningen, som lämnades in till Stockholms tingsrätt i förra veckan, ligger Universal Music, Sony Music, Warner Music, Nordisk Film och Svensk Filmindustri.

Om bolagen får gehör utesluter inte Henrik Bengtsson fler blockeringsprocesser mot andra nätoperatörer. Han tror också att företagen har stor chans att vinna.  

– I alla länder utom något enstaka har man haft framgång med blockeringskraven. I Danmark har det funnits i många år, och i England kom en dom för några månader sedan, säger Henrik Bengtsson till Dagens Media.

Oklart rättsläge

Det svenska rättsläget är dock oklart när det gäller blockering av sajter, och frågan delar landets politiker – även över blockgränsen. Det visade en undersökning som Dagens Media har gjort.

– Internetoperatörerna ska vara neutrala i förhållande till det innehåll som finns på internet, säger Annika Hirvonen, riksdagsledamot (MP) och vice ordförande i justitieutskottet, till tidningen.  

Kulturnyheterna har sökt Bredbandsbolaget för en kommentar.

Förtydligande: I en tidigare version av artikeln hävdade vi att Centerpartiet kunde tänka sig en blockeringslag. Centerpartiet hävdar dock att de inte sagt ja till en sådan lag eller till att utreda frågan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet