Foto: TT/Sara Borgström (Fundament Film)

11-årsgräns för Ostens omstridda film

Publicerad

Efter många turer står det nu klart att Suzanne Ostens film ”Flickan, mamman och demonerna” får 11-årsgräns.

Nu tillåts även 11-åringar att se Suzanne Ostens film. Detta efter att Högsta förvaltningsdomstolen i fredags beslutade att inte meddela prövningstillstånd i ärendet rörande den omstridda filmen ”Flickan, mamman och demonerna”. Det skriver SR Kulturnytt.

SVT Kulturnyheterna har tidigare rapporterat om turerna kring Ostens film som Statens Medieråd valde att ge 15-årsgräns. Suzanne Osten protesterade mot beslutet, överklagade till kammarrätten och vann, men Statens Medieråd överklagade i sin tur och tog det vidare till Högsta förvaltningsdomstolen som nu fattat beslut.

Filmen har hittills varit barnförbjuden och haft 15-årsgräns, men nu kommer även 11-åringar och yngre barn i föräldras sällskap att kunna se filmen.

Kan ge upphov till rädsla enligt Statens Medieråd

I filmen ”Flickan, mamman och demonerna” låser en psykotisk mamma in sig själv och sin dotter i en lägenhet. Mammans demoner finns överallt, och till slut förvandlas hon själv till en demon. Filmen är gjord för 11-åringar, men Statens Medieråd ville att filmen skulle ha 15-årsgräns då de ansåg att den kunde ge upphov till stark rädsla, oro och förvirring hos yngre barn.

Suzanne Osten kallade då beslutet för ”ängsligt och felaktigt” och menade att konstens poäng är att ”väcka oro” och ”ställa moraliska och nya frågor som gör att åskådaren skakas”.

”Livet är tufft för alla människor och vi måste öva oss genom historier att överleva även det som är svårt”, sa Suzanne Osten till Kulturnyheterna i slutet av mars i år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.