”Caesar must die” äntligen prisad – i Berlin

Uppdaterad
Publicerad

Berlins internationella filmfestival avslutades i helgen, där bröderna Paolo och Vittorio Tavianis ”Cesare deve morire”, ”Caesar måste dö”, belönades med det stora priset guldbjörnen, rapporterar Hollywood Reporter.

Den 62:e internationella filmfestivalen i Berlin, ledd av juryordförande Mike Leigh, överraskade med att ge priset för bästa film till ”Cesare deve morire” som annars ignorerats i prissammanhang.

Filmen är en dokumentär inifrån Roms Rebibbia-fängelse där fångarna sätter upp William Shakespeares ”Julius Caesar” där de intagna spelar alla roller själva.

”Del av deras liv”

”När de här skådespelarna, fångarna, läser Shakespeare talar de om frihet, om politisk makt och korruption, om våld och mord” berättade de italienska filmarna för Hollywood reporter. ”De förstod att replikerna inte bara var repliker, utan en del av deras liv”.

Juryn bestod också av skådespelarna Jake Gyllenhaal, Charlotte Gainsbourg, Barbara Sukowa och regissörerna François Ozon, Asghar Farhadi och Anton Corbijn samt författaren Boualem Sansal. De belönade den ungerske regissören Bence Fliegauf och filmen ”Csak a szél”, ”Bara Vinden”, med det stora jurypriset. 

Filmen behandlar rasistiska mord på romska familjer, och knyter an till den hårda situationen för många romer i Ungern.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.