Åsa Hoflin visar en klassisk projektor som snart är historia blott. Foto: SVT

Klassisk filmremsa sjunger på sista versen

Uppdaterad
Publicerad

35-millimetersfilmen har varit standard för filmvisning i mer än 100 år, inte minst på biograferna. Nu är den nästan helt borta.

Idag är den nästan helt utträngd av den digitala filmen och redan i vår kan alla svenska biografer ha gått över till det digitala formatet. Filmremsan ersätts av en hårddisk.

-För mig har 35 milimeter en oslagbar look. Stora filmer som är gjorda på 35 är otroligt mycket bättre och vackrare, säger Jens Fischer, filmfotograf.

Åsa Hofflin är dokumentärfilmare men hon arbetar också som biografmaskinist – en fascination hon ärvt av sin far Nils Bertil Hofflin.

-Det har inte hänt så mycket med projektorerna sedan 50-talet. Det här kommer att försvinna nu och ersättas av det digitala berättar Hofflin

-35-bilden är mjukare, det rör sig och den lever.

Filmrullen ersätts alltså av en hårddisk. Den digitala bilden är  skarpare. Men med filmremsan försvinner också en del av bioupplevelsen för många.

Reporter i inslaget: Abdul Hibombo. Klippning: Andreas Hult.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.