Montage av Kulturnyheterna. Foto: Ap/Scanpix.

5 bästa skräcktipsen i höst

Uppdaterad
Publicerad

Glöm alla gamla slitna titlar. Här får du handplockade filmtips för en lyckad rysarfilmskväll. Rekommenderas ej för barn.

Maniac

År: 1980

Halloweenkultur

Regi: William Lustig

En modern spegling av Alfred Hitchcocks klassiker ”Psycho”, fast på Manhattan istället för Bates Motel. Den psykiskt sjuka dåren Frank Zito sätter skäck i staden med en skalperarturné av unga kvinnor. New Yorks smutsighet på 1980-talet förstärker känslan av komplett hopplöshet.

Trots flera vidriga slaktscener, särskilt den på en övergiven tunnelbanestation, är den läskigaste delen av filmen när Frank går på date med en snygg konstnär och börjar prata om hur vacker hans mamma är. Kommer snart som remake med Elijah Wood i huvudrollen. Lycka till Frodo.

A lonely place to die

År: 2011

Regi: Julian Gilbey

Mer thriller än skräck, men den här relativt oupptäckta rullen är hajk-terror av rang. Ett gäng bergsklättrare hittar en kidnappad flicka fängslad i ett hål i marken och blir sedan jagade genom skog och mark av brutala prisjägare. De olika trådarna gör att moralen i filmen blir suddig. Kanske borde de lämnat flickan i till sitt öde?

Halloween 1 & 2

År: 2007, 2009

Regi: Rob Zombie

Många skräckpuritaner dissar remakes av klassiska verk med av ren ryggradsreflex, men Rob Zombies omgörning av de klassiska ”Alla helgons blodiga natt” är nästan bättre än originalen. Mannen med den vita masken, Michael Myers, har förvandlats från kvick och ettrig mentalpatient till en långhårig jätte med rent omänsklig styrka från satan själv. Våldet har uppdaterats med råge för att underhålla 10-talets kräsna tortyrporr-publik. Sömnsvårigheter garanterade (det är en bra sak i sammanhanget).

Suspiria

År: 1977

Regi: Dario Argento

En av få gamla slashers som fortfarande är läskig. Dario Argentos handlingsbefriade häxklassiker är kanske lite fånig i just mordögonblicken där papier maché verkar ha utgjort en stor del av rekvisitan, men formexperimentet väger upp. Psykedeliska färger och vrålande hotfull musik av Goblin gör att fonden överträffar innehållet.

Natten har sitt pris

Originaltitel: Near Dark

År: 1987

Regi: Kathryn Bigelow

Långt innan Kathryn Bigelow vann en oscar med krigsfilmen ”The Hurt Locker” gjorde hon den här skräck-roadmovien (ett annat tips i subgenren är ”Devils Rejects”). En kärlekskrank cowboy blir biten av en förförisk vampyr och blir mot sin vilja tvungen att ansluta sig till en familj av blodsugande kriminella. Förutom ett löjligt slut är detta en härligt lökig klassiker.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Halloweenkultur

Mer i ämnet