Ai Weiwei håller upp en presenning för den syriska pianisten Nour Al Khzam som spelar i flyktinglägret Idomeni. Foto: TT/ Visar Kryeziu

Ai Weiwei gör sin första långfilm

Uppdaterad
Publicerad

Den kinesiske konstnären dokumenterar flyktingkrisen i sin dokumentära långfilmsdebut.

Den humanitära katastrof som flyktingkrisen i Mellanöstern och på Medelhavet lett till är ett ämne som engagerar konstnären Ai Weiwei. Förra året klädde han in pelarna till Berlins konserthus i 14.000 flytvästar som tillhört båtflyktingar.

Efter att 2015 ha flyttat sin studio till den grekiska ön Lesbos har Ai Weiwei nu börjat dokumentera flyktningars situation på ön, hur de anländer med båt från Turkiet och därefter tar sig till flyktinglägret Idomeni på gränsen mellan Grekland och Makedonien, skriver The Art Newspaper.

Riktigt filmteam

Konstnären har också för första gången anlitat ett professionellt filmteam, och planerar att samla rörliga bilder till sin dokumentärfilm under ett års tid. Filmteamet har redan rest till Libanon och till flyktinglägret Zaatari i Jordanien, som utgör hem för knappt 100. 000 personer som flytt från kriget i Syrien.

Den kommande dokumentären blir Ai Weiweis långfilmsdebut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.