Barnförbjuden film för de med vuxet sällskap

Uppdaterad
Publicerad

11-åring som får se barnförbjudna filmer tillsammans med en vuxen, det kan bli verklighet om Statens medieråds förslag till ändring av ledsagarregeln går igenom.

Besvikna tweens som inte får se barnförbjudna filmer på bio kan snart vara ett minne blott. Statens medieråd har lämnat in ett förslag till Kulturdepartementet om att ledsagarregeln ska gälla för 15-årsgränsen också.

Det skulle innebära att barn mellan 11 och 14 år skulle få gå och se barnförbjudna filmer tillsammans med en vuxen, på samma sätt som barn i ålder sju år och uppåt får gå på filmer med elvaårsgräns.

– Utvidgar man ledsagarregeln till att gälla även 15-årsgränsen är det den vuxna som tar över ansvaret för barnet när man ser den filmen. Det tycker vi är rimligt eftersom föräldrarna har hand om barnets mediekonsumtion i alla kanaler, som i mobilen, på nätet och på tv, säger Johan Karlsson, verksamhetsansvarig för filmgranskningen på Statens medieråd.

Åldersgränsen skapar debatt

Under årens lopp har det blivit debatt kring åldersgränserna ett flertal gånger. Allra senast var det Susanne Ostens film ”Flickan, mamman och demonerna” som var en barnfilm som fick 15-årsgräns. Beslutet överklagades och förvaltningsrätten tog beslutet att filmen skulle få 11-årsgräns. Statens medieråd valde dock att överklaga och under tiden filmen visades på bio blev 15-årsgränsen kvar.

15-årsgräns per automatik

Det är vanligt att filmer får 15-årsgräns även om de inte innehåller barnförbjudet material. Till exempel fick Malik Bendjellouls dokumentär ”Searching for Sugar Man” 15-årsgräns för att den inte skickades in för granskning. Alla filmer som inte skickas in får automatiskt 15-årsgräns.

Idag går det att se filmer på flera olika sätt, inte enbart i biografen. Drygt två procent av alla filmer som släpps visas på bio. Varför är det fortfarande viktigt att det åldersgränserna upprätthålls?

– Staten har ett ansvar för vad ensamma barn ser i offentligheten. Därför tycker jag att åldersgränserna för biofilm fyller en funktion, säger Johan Karlsson.

Förslaget har varit på en remissrunda och bearbetas just nu. Det är ännu inte bestämt när beslutet ska tas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.