Regissören Woody Allen drar upp statistiken. Unga kvinnor, som här Emma Stone, inleder ofta förhållanden med äldre män i Allens filmer.

Hollywoods gubbsjuka är en myt

Uppdaterad
Publicerad

Åldersskillnaden mellan älskande par på film verkar inte vara så stor som det ofta påstås. Det visar en datakörning som en brittisk filmproducent har gjort.

Yngre kvinna möter mycket äldre man och kärlek uppstår – en väldigt vanlig, men tröttsam, filmintrig, tyckte till exempel skådespelerskan Maggie Gyllenhaal, 37. Nyligen gick hon ut och berättade i tidningen The Wrap att hon ansågs för gammal för en kärlekshistoria med en 55-årig skådespelare, vilket satte fart på debatten i Hollywood.

– Det finns vissa saker som gör mig besviken när det gäller Hollywood. Först mådde jag dåligt, sen blev jag arg och till slut skrattade jag åt alltihop, säger hon till tidningen.

Regissören Woody Allen har gjort det till sitt kännemärke att skriva kärlekshistorier om äldre män och yngre kvinnor. I den nya filmen ”Irrational man” möter skådespelaren Emma Stone, 26, Joaquin Phoenix, 40, och i den tidigare Allen-filmen ”Magic in the moonlight” har Stone ett förhållande med Colin Firth, 54.

Överraskande data

Men nu har den brittiske filmproducenten och skribenten Stephen Follows analyserat heterosexuella kärlekspars ålder i 422 kärleksfilmer mellan 1984 och 2014 genom en datakörning. Då visar det sig, kanske något överraskande, att åldersskillnaden inte är mer än 4,5 år.

Han kunde också konstatera att vissa manliga skådespelare, som Robert Redford, Dudley Moore och Richard Gere, återkommande spelar mot rejält mycket yngre kvinnliga skådespelare. Medan Julia Roberts, Debra Winger och Winona Ryder ofta har spelat mot mycket äldre män.

Svenska exempel saknas inte heller. Ett av rekorden torde vara Alicia Vikander, som i ”Till det som är vackert” inleder en kärleksrelation med den 32 år äldre Samuel Fröler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.