Skådespelaren Natalie Portman har tidigare kritiserat den ojämlika amerikanska filmbranschen. Foto: TT

Studie: Amerikansk filmbransch alltmer ojämlik

Uppdaterad
Publicerad

Enligt en ny studie blir det allt svårare för kvinnor att arbeta bakom kameran inom den amerikanska filmindustrin. Bara sju procent av de mest inkomstbringande amerikanska filmerna från 2016 regisserades av kvinnor.

Studien, som publicerats av The Center for the Study of Women in Television and Film at San Diego State University, visar att bara sju procent av de amerikanska filmer som drog mest publik under 2016 regisserades av kvinnor, vilket innebär en minskning med två procent från föregående år. Om man breddar räkningen och tar med andra nyckelpositioner som manusförfattare, producent, exekutiv producent, fotograf och klippare är utgör kvinnor 17 procent.

Undersökningen visar också att branschen blivit alltmer ojämlik under de senaste 20 åren – 1998 var nio procent av de mest kassainbringande filmerna regisserade av kvinnor.

Martha Lauzen, som ansvarat för studien, säger till Variety  att hon blev chockad över resultaten.

– Jag blev alldeles stum. Det är märkligt att andelen kvinnor, trots all uppmärksamhet och allt snack de senaste åren inom branschen, bara minskar. Uppenbarligen fungerar inte dagens metoder.

Samtidigt har det skett en förändring i rollistan, menar SVT:s filmkritiker Fredrik Sahlin.

– Man har sett en markant ökning av antalet kvinnor i huvudrollen i de stora amerikanska filmerna. Till exempel ”Ghostbuster”, alla animerade Disney-filmer de senaste åren och i de nya ”Star wars”-filmerna. Inte minst ser man kvinnliga huvudroller i dystopier där ”Hunger Games”-trilogin är ett av de mest kända. Hade Harry Potter gjorts nu hade den hetat Harriet Potter, säger filmkritiker Fredrik Sahlin och fortsätter:

– Genustänket har med andra ord slagit igenom på innehållet men inte bakom kameran.

Ojämlik bransch

Men det är inte bara vad gäller regissörsyrket som kvinnorna lyser med sin frånvaro inom den amerikanska filmindustrin – enligt studien råder samma ojämlika situation bland andra yrken inom branschen.

Bara 24 procent av producenterna bakom 2016 års storfilmer var kvinnor – vilket innebär en minskning med två procent från föregående år. Vad gäller filmklippare landade siffran på 17 procent  – vilket är fem procent lägre än 2015.

Enligt studien arbetar de flesta av de kvinnor som finns i branschen inom genrerna dokumentär och drama  – medan de inom skräck- och actionfilm till stor del är underrepresenterade.

Att den amerikanska filmbranschen är ojämlik är dock knappast en nyhet. Senast för några dagar sedan berättade skådespelaren Natalie Portman i den brittiska upplagan av Marie Claire att hennes motspelare i filmen ”No strings attached”, Ashton Kutscher, fått tre gånger så mycket betalt som hon själv.

Sveriges filmtopp

Ojämlikhet i filmbranschen har också uppmärksammats i Sverige. På senare år har man strävat efter att blir mer jämlika när det kommer till filmskapandet, vilket verkar ha gett resultat. Ungefär hälften av de svenska mest sedda filmerna på bio i Sverige under fjolåret var regisserad av en kvinna.

Men i USA, vars filmer flitigt importeras till Sverige, är det sällan som en storfilm har en kvinna bakom rodret. Desto fler kvinnliga berättare gör film i mindre produktioner.

– Generellt sett hittar man fler kvinnor bakom kameran i independentfilmer. För där kan man skapa sin egen arena. Där finns inga tunga finansiärer där strukturen mer rigid och inte lika lätt att bryta upp. Den ekonomiska ängsligheten är större bland stora finansiärer som inte vill ändra det som de tycker är ett vinnande koncept, säger Fredrik Sahlin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.