Anna Serner, Vd Svenska Filminstitutet. Foto: TT bild

Anna Serner: ”En stor besvikelse”

Uppdaterad
Publicerad

Trots höjd biografmoms minskar anslagen till svensk film 2017 och 2019.

2017 ska staten ta över filmpolitiken när filmavtalet går ut. Regeringen har sagt sig värna om yttrandefriheten och just filmen i egenskap av sin stora räckvidd men när Svenska Filminstitutets vd Anna Serner läste kulturbudgeten i morse blev hon djupt besviken.

– Jag hade åtminstone räknat med att den moms som regeringen räknar med att ta in skulle gå till filmen. Men istället sänker man anslagen, säger hon.

Höstbudgeten 2015

Minskade anslag

Via filmavtalets parter har Svenska filminstituet fått in cirka 230 miljoner årligen de senaste tre åren. Men i den nya budgeten räknar regeringen med ett anslag på 210 miljoner som ska motsvara den intäkten för 2017 och 2018. Därefter minskar anslaget ytterligare för 2019, enligt budgetpropositionen.

Så trots att regeringen i förra veckan gick ut med att man vill satsa 25 miljoner på landsortsbiografer menar Anna Serner att den statliga filmpolitiken innebär att man sparar in på svensk film.

– Pengarna som går till biograferna når inte svensk filmproduktion, säger hon.

Och hon är mycket besviken över regeringens budget.

– Man höjer biobiljettpriset men sänker anslaget. Jag hade åtminstone räknat med att de pengar man får in på momshöjningen skulle gå till filmen, säger Anna Serner.

Rädslan överdriven

Kulturminister Alice Bah Kuhnke delar inte Anna Serners bild av budgetförslagen, och tror inte att en momshöjning kommer att skrämma bort biobesökarna.

– Nej, jag är relativt säker på att framtiden kommer att utvisa att så är inte fallet, säger Alice Bah Kuhnke (MP).

– Om nu biografägarna skulle välja att ta ut hela det här på en biobiljett så blir det 5,5 kr dyrare per biljett, fortsätter hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höstbudgeten 2015

Mer i ämnet