Julia Louis-Dreyfus nominerade på torsdagen för 21:e gången till en Emmystatyett. Foto: TT/ Dan Steinberg

Årets Emmy-nomineringar är här

Uppdaterad
Publicerad

The Americans, House of cards, Game of Thrones, Fargo och Mr. Robot är några av de dramaserier som kan få flera statyetter under årets Emmy-gala.

Under torsdagskvällen, svensk tid, tillkännagavs de nominerade till årets Emmy-pris, på Wolf Theatre i Hollywood. Emmy Awards som är tv-världens motsvarighet i till biofilmernas Oscar.

Nomineringarna presenterades av skådespelarna Lauren Graham, känd från tv-serien Gilmore Girls, och Anthony Anderson, som spelar i serien black-ish.

De nominerade till årets bästa dramaserie är: The Americans, Downton Abbey, Better call Saul, House of cards, Homeland, Mr. Robot och Game of Thrones.

Claire Danes (Homeland) Robin Wright (House of Cards) och Viola Davis (How to get away with murder) är några av de nominerade till priset för bästa kvinnliga huvudroll i en dramaserie. Bland de manliga huvudrollsnomineringarna återfinns bland annat Kevin Spacey (House of Cards) Rami Malek (Mr. Robot) och Matthew Rhys (The Americans).

Mastodontserien Game of Thrones fick flest nomineringar, hela 23 stycken. Andra serier med flertalet nomineringar är Fargo, Veep och Saturday Night Live.

Sin 21:e nominering

Skådespelaren Julia Louis-Dreyfus har sedan tidigare 20 Emmy-nomineringar, varav sju stycken lett till statyetter. Under torsdagen fick hon sin 21:e nominering för rollen som Selina Meyer i den satiriska komediserien Veep som också nominerades i kategorien bästa komediserie, tillsammans med bland annat black-ish, Transparent och Unbreakable Kimmy Schmidt.

Emmygalan äger rum den 18 september på Microsofth Theater i Los Angeles och kommer att ledas av den amerikanska talkshow-programledaren Jimmy Kimmel. Det blir den 68 upplagan av galan

Störst chans till en statyett som polis

Den första Emmygalan hölls på Hollywood Atheletic Club 1949.

Flest Emmystatyetter historiskt sett har tv-programmet Saturday Night Live. Den skådespelare som kammat hem flest statyetter är den för svensk publik relativt okända Cloris Leachman, hon har vunnit åtta gånger. Den roll som genererat flest staytetter genom decennierna är föga förvånande polisrollen. 

De dramaserier som prisats mest under galan är polisserien Spanarna på Hill Street, som sändes på 80-talet, Lagens änglar, även det en 80-talsserie i kriminalgenren, Vita Huset, med Martin Sheen som president och Mad Men som en reklambyrå i 60-talets New York.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.