Asghar Farhadis film ska visas gratis på Trafalgar Square samma dag som Oscarsgalan. Foto: TT & Wikimedia

Asgar Farhadis oscarsnominerade film visas på Trafalgar Square

Uppdaterad
Publicerad

Den iranska filmskaparen Asghar Farhadis film ”The Salesman” är nominerad till Bästa icke engelskspråkiga film på Oscarsgalan senare i februari. Efter Trumps inreseförbud kommer inte Farhadi gå på galan, men hans film kommer samma dag visas gratis för 10.000 människor på Trafalgar Square i London.

Det är The Guardian som rapporterar att filmen ska visas på jätteduk i hjärtat av London samma dag som Oscarsgalan går av stapeln på andra sidan Atlanten.

Londons borgmästare Sadiq Khan ligger bakom projektet, vars mål är att visa att London efter Brexit ändå är en smältdegel av kreativitet, mångfald och öppenhet.

”The Salesman” har svensk biopremiär den 24 mars och tävlar i mot svenska ”En man som heter Ove” på Oscarsgalan.

Går inte på galan

Farhadi, som vann en statyett i kategorin Bästa icke engelskspråkiga film 2012 (för ”Nader och Simin – en separation”), kommer inte att gå på galan i år. Detta efter president Trumps inreseförbud i USA som gäller personer från Iran och ytterligare sex muslimska länder.

Även om Farhadi skulle få särskild dispens tänker han i solidaritet med dem som drabbas av förbudet inte gå på galan.

Tackar borgmästaren

Han säger att han ser filmvisningen på Trafalgar Square som symbolisk. Att den visar att många står enade och är motståndare till uppdelning och separation av människor.

– Jag vill innerligt tacka Londons borgmästare och de biografer som också visar filmen för dett generösa initiativ. Det är en ovärdelig solidaritetshandling, säger Asghar Farhadi till The Guardian.

”The Salesman” visas på Trafalgar Square i London söndag 26 februari klockan 16.30 lokal tid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.