Regissören Ridley Scott förklarar varför hans huvudroller spelas av vita skådespelare. Här Joel Edgerton som Ramses och Christian Bale som Moses. Foto: AP

Bara vita skådespelare – Ridley Scott bemöter kritiken

Uppdaterad
Publicerad

Den brittiske Hollywoodregissören Ridley Scotts kommande storfilm, bibeleposet ”Exodus”, har anklagats för att vara rasistisk eftersom bara vita skådespelare gör de bärande rollerna. I en intervju med Variety säger regissören att castingen ser ut som den gör för att filmen ska bli finansierad.

– Jag kan inte göra en film med en så här stor budget och säga att huvudrollen spelas av Mohammad si-eller-så från här eller där (Mohammad so-and-so from such-and-such), säger Ridley Scott till Variety.

– Då skulle filmen helt enkelt inte bli finansierad, så frågan har inte ens varit uppe för diskussion, säger han.

Slavarna spelas av svarta

”Exodus: Gods and Kings” är en filmatisering av den gammeltestamentliga berättelsen om uttåget ur Egypten.

Filmen har kritiserats för att gudarna och kungarna i historien gestaltas av vita skådespelare, medan slavarna spelas av svarta.

Christan Bale spelar Moses, australiske Joel Edgerton gör Ramses II och hans mamma, drottningen Tuya, spelas av Sigourney Weaver. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.