”Barn ska ha lika många filmer att välja bland som vuxna”

Uppdaterad
Publicerad

Även om politiker gärna talar sig varma om vikten av en stark barnkultur så är det bara cirka tio procent av medlen som Svenska filminstitutet delar ut varje år som går till barnfilm. Möjligheterna att skapa och sprida kvalitetsfilm måste förbättras, det säger både den nya filmambassadören Suzanne Osten och filmforskaren Malena Janson.

– Det är det kulturuttryck som de föredrar framför alla andra och tillbringar mest tid med. Men tittar man på biorepertoaren så har de inte mycket att välja på säger Malena Janson.

Ensidigt Hollywood-utbud

– Det är ett väldigt ensidigt utbud av bred underhållningsfilm från Hollywood. Det går ju ibland upp enstaka filmer som är fantastiska men det är väldigt få som går och ser dem, fortsätter hon.

Samma problem finns också när barn letar efter filmer via datorn eller läsplattor.

– Man måste veta exakt vad man letar efter för att kunna hitta det.

Skolan viktig för att nå ut

För att sprida den barnfilm som faktiskt finns gäller det att nå ut till så många som möjligt.

– En viktig kanal är förstås skolan för det är det sätt som man når ut till alla barn oavsett samhällsklass eller socioekonomisk tillhörighet. Så vi jobbar väldigt mycket mot skolorna och träffar lärare och barn, säger Malena Janson.

Thrillerfilmer för barn

Den nya barnfilmsambassadören Suzanne Osten önskar att hon kunde låta barn se lika många olika slags filmer som vuxna får se.

– Dokumentärfilmer, thrillers, kärleksrelationer och komedier. Att de har lika mycket att välja bland som de vuxna. Men eftersom budgeten för barnfilm är snålt tilltagen vet jag att vi får börja med att väcka opinion för det.

Och vägen till ett förbättrat filmklimat för barn kan bli lång.

– Jag tror att det är en lång upplysningskampanj men jag har alltid tyckt att konst och kultur för barn är för lite i förhållande till hur viktigt det är i de tidiga åldrarna att får se så mycket variation som möjligt

Det håller Malena Janson med om.

Behövs mer pengar

– Det behövs mer pengar för att det ska kunna göras fler filmer. Vi måste också höja taket för vad en film för barn kan och bör innehålla. Det finns alldeles för mycket idéer om vad en film för barn måste vara.

Suzanne Osten har en idé om vad kvalitet inom barnfilm kan vara.

– Att leva i barndomen är att ha någon annan som bestämmer precis allting. Och barn är väldigt upptagna med att de inte får bestämma någonting, så intressanta historier som beskriver hur man kan ta sig runt det där med att bara begränsad, det är kvalitet.

Variationsbrist värre än våld

De senaste åren har det ökande våldet i barn- och ungdomsfilmer diskuterats flitigt. Men Malena Janson oroas snarare över bristen på variation i filmerna.

– Jag är mer bekymrad över att de bara får se den typen av underhållning och aldrig får se ett realistiskt våld. Och jag är mer oroad över att barn inte får några starka konstnärliga upplevelser än att de får se för mycket våld, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.