Barnfilmskonsulenten återinförs

Uppdaterad
Publicerad

Svenska filminstitutet vill höja barnfilmens status, därför återinför man nästa år barnfilmskonsulenten. En tjänst som ska arbeta för att höja kunskapen om och kvaliteten på svensk barnfilm.

– Vi märker att barnfilmen fortfarande har väldigt svårt att få den uppmärksamhet den förtjänar, så vi vill helt enkelt rikta ljuset på barnen och filmen. Och vi tror att det bästa vi kan göra just nu är att återinföra en barnfilmskonsulent, säger Svenska filminstitutets vd Anna Serner.

Var har de som velat göra barnfilm hittills kunnat vända sig?

– De har ju kunnat vända sig till oss men tyvärr har vi ju noterat då att bara 4 procent av antalet ansökningar till konsulenterna har rört barnfilm. Och vi har mer pengar än så, säger Anna Serner.

Regissören och barnfilmsambassadören Suzanne Osten välkomnar filminstitutets beslut. Hon var en av de hårdaste kritikerna av att barnfilmskonsulenten avskaffades 2013.

– Det är väldigt viktigt vad filminstitutet gör. Om filminstitutet har fattat det här beslutet så är det också en signal mot de vuxna och mot konstskaparna att det kommer att löna sig att vara spännande och att skapa konst för barn. Så att det gläder mig, säger Suzanne Osten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.