Foto: SF

”Bäst före”

Uppdaterad
Publicerad

Mats Arehns senaste skapelse är en välvillig och smått underhållande romkom för 60-plussare.

Bosse är så tråkig att hans fru har lämnat honom, Lennart har prostatacancer och Anders är sjukpensionär. För att hotta upp livet lägger trion den senaste travvinsten på en helgtripp på Ålandsbåten.

Jag trodde inte att jag någonsin skulle skriva de här orden, men Mats Arehn (”Vita lögner”, ”Kocken” m m) har gjort en modig film. Eller ja ... inte så mycket filmen som sådan, den är ganska förutsägbar och utan spännande skavanker, men vem förutom en våghals bär fram en komedi om tre gamla vita heterosexuella män, genom vår genusminerade och ungdomsfixerade samtid?

Filmrecensioner

Mats Arehn har dock tagit intryck av omvärlden, smiskar de som smikas bör, och låter alltså slirige häradsbetäckaren Lennart (Kjell Bergqvist) dra det kortaste strået. Bäst klarar sig Brasse Brännströms timide Bosse, och såklart styckets kvinnor som efter lång lidande bredvid egocentriska gubbar slutligen slår sig fria.

”Bäst före” är något av en romkom för 60-plus-generationen, en välvillig och milt värmande berättelse levererad med säker hand av ett gäng representanter för den äldre skådespelareliten, förutom de ovan nämnda även Ewa Fröling och Göran Ragnerstam – och medmanusförfattaren Ulf Kvensler höjer humornivån med några sketchartade men underhållande fyndigheter.

Framförallt vill filmmakarnas påminna oss om att även de som nu bär beiga koftor och går kollektiv stavgång en gång har varit unga och heta – speciellt då Arehn och hans 40-talister som ju ”uppfann Jimi Hendrix”, som Brasse Brännström nyligen uttryckte det i en liveintervju på Svenska Filminstitutet i januari. Han summerade där filmens tema på ovanligt kärnfullt sätt.

Mer behöver egentligen inte sägas.

”Bäst före”

Betyg: 3

Regi: Mats Arehn

Skådespelare: Brasse Brännström, Kjell Bergqvist, Ewa Fröling m fl

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Filmrecensioner

Mer i ämnet