En minnesfond i Malik Bendjellouls namn startades den 14 september i år. Foto: AP

Bendjelloul-fonden startar insamling

Uppdaterad
Publicerad

Det nystartade filmstipendiet söker nu donationer från allmänheten. ”Alla ska kunna vara med i sökandet efter nästa ”Sugar Man”, säger Malcolm Dixelius

”Kreativitet, det goda berättandet och gör-det-själv-anda”. Det var parollen när Johar Bendjelloul, bror till den avlidne regissören Malik Bendjelloul, startade en fond i den hyllade filmskaparens namn tidigare i höst.

– Det är ett sätt för mig att hålla honom levande. Om hans namn kan hjälpa andra dokumentärfilmare så är det bra, berättade Johar Bendjelloul då.

Söker donatorer

Nu söker fonden bidrag för att utöka storleken på sitt årliga stipendium, som kommer att delas ut till en lovande regissör redan nästa år. Donatorerna får rösträtt när det är dags att bestämma vem som tilldelas stipendiet 2016.

”Vi vill att alla ska kunna vara med i sökandet efter nästa 'Sugar Man'”, skriver Malcolm Dixelius, medgrundare till fonden, i ett pressmeddelande.

Vann en Oscar

Graden av inflytande styrs av storleken på bidraget, från 100 till 10.000 kronor. Målet är att samla in en miljon kronor inom en månad genom Funded By Me.

Dokumentärfilmsregissören Malik Bendjelloul vann en Oscar för sin debutfilm ”Searching for Sugar Man”. Han gick tragisk bort för drygt ett år sedan, 36 år gammal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.