Shia LaBeouf och Sverrir Gudnason i ”Borg”. Foto: SF Studios

Björn Borg-filmen öppnar Torontos filmfestival

Uppdaterad
Publicerad

”Borg” blir den första svenska filmen någonsin som öppnar den internationella filmfestivalen i Toronto. Tennisdramat skildrar den svenske idrottslegendaren Björn Borg och hans rivalitet med ärkerivalen John McEnroe.

Torontos filmfestival, Tiff, är jämte Berlin och Cannes en av världens mest ansedda filmfestivaler. Det är första gången som en svensk film får den prestigefulla öppningsplatsen, och såväl skådespelare, regissör och producenter kommer att vara på plats i Kanada när festivalen drar igång den sjunde september.

– Vårt mål med filmen har varit att på ett respektfullt sätt hedra Björn Borg och John McEnroe med en historia som ska beröra och engagera publik, inte bara i Sverige, utan också ute i världen. Att få börja den resan med att öppna filmfestivalen i Toronto är fantastiskt roligt. Nu är det upp till publiken att avgöra om vi lyckats, säger filmens svenska producenter Jon Nohrstedt och Fredrik Wikström Nicastro i ett pressmeddelande.

Premiär i höst

”Borg” är skriven av ”Svenskjävel”-regissören Ronnie Sandahl, och regisseras av danske Janus Metz (Amardillo, True Detective). Björn Borg spelas av Sverrir Gudnason, Shia laBeouf gör rollen som John McEnroe och Tuva Novotny kommer att spela Björn Borgs fästmö Mariana Simionescu.

Filmen kommer förutom att öppna festivalen även medverka i galasektionen. ”Borg” har svensk biopremiär den 8 september.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.