Besökare utan för en indisk biograf i New Delhi. Foto: TT/Rishabh R Jain

Bollywood – ett politiskt slagträ för Indien och Pakistan

Uppdaterad
Publicerad

Politiska och militära konflikter mellan Pakistan och Indien har gjort att ländernas filmindustrier valt att bojkotta varandra, trots ett stort och mångårigt utbyte av skådespelare och program.

Relationen mellan Indien och Pakistan präglas av misstro och stridigheter. De två staterna har utkämpat tre krig mot varandra sedan självständigheten från det Brittiska väldet 1947. Konflikten har både religiösa, ekonomiska, ideologiska, och sedan en tid tillbaka även kulturella dimensioner.

På onsdagen förbjöd Pakistan indiska tv-serier och program från att sändas i landets tv- och radiokanaler. Detta en dag efter att en av Indiens främsta regissörer – Keran Johar – gått ut med att han inte kommer att anlita skådespelare från Pakistan. Orsaken till Johars bojkott är att en av Indiens största biografägare sagt att de inte kommer att visa filmer med pakistanska skådespelare i.

Militära strider påverkar vita duken

Filmbranschens utspel och utfrysningar bottnar i politiska konflikter länderna emellan och utlöstes efter en attack på en militärbas i Kashmir i september i år som Pakistan tros ligga bakom. Indiens premiärminister Narendra Modi svarade med diverse motåtgärder och försök att isolera Pakistan diplomatiskt.

Stort kulturellt utbyte

Pakistanska musiker har sedan länge varit viktiga aktörer inom Bollywood – världens största filmindustri. I Bollywood görs knappt 1000 filmer per år och i Pakistan finns en stor del av publiken till filmerna.

Regissören Keran Johar är aktuell med en ny film där flera pakistanska skådespelare medverkar. Under onsdagen släppte han youtube-video där han gick ut och hyllade den indiska armén och lovade att inte använda fler pakistanska skådespelare i sina filmer. Videon tros ha kommit till efter påtryckningar och anklagelser om att regissören Johar motarbetar nationens intressen.

Indragna licenser

Det pakistanska förbudet mot indiska serier och program träder i kraft på fredag. De radio- och tv-bolag som inte följer förbudet kommer, enligt pakistanska myndigheter, att få sina licenser indragna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.