Foto: TT Bild.

Bollywoodstjärna dömd till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

En av Indiens populäraste skådespelare, Salman Khan, har dömds till fängelse för att ha kört ihjäl en hemlös man.

Det var 2002 som Salman Khan efter en festkväll körde ihjäl en hemlös man i Bollywoods hjärta Mumbai.

Rättsprocessen har pågått under flera år, och försvaret har hela tiden hävdat att Khan inte körde bilen själv, utan att det var hans chaufför som satt bakom ratten vid tiden för olyckan. Men det var något som domstolen i Mumbai inte trodde på.

Domstolen slår istället fast att det var Salman Khan själv som körde ihjäl en man och skadade ytterligare fyra för att därefter fly från platsen, vid ett bageri i den filmstjärnetäta förorten Bandra.

Yrkade på tio år

Åklagarisdan hade yrkat på ett tioårigt fängelsestraff, men påföljden blev alltså fem år. Försvaret försökte in i det sista mildra domen och hänvisade till Salman Khans omfattande välgörenhetsarbete samt att skådespelaren kompenserat de drabbade personerna med sammanlagt 19 lakh rupier, vilket motsvarar 280.000 kronor.

Domen fastställdes under ett omfattande säkerhetspådrag. Utanför rättssalen hade stora skaror av fans samlats för att ta del av nyheten om påföljden, skriver Hindustan Times. Och på Twitter trendade hashtaggar som #WeLoveYouSalmanKhan och #SalmanVerdict.

Flera succéer

Salman Khan har varit en av fixstjärnorna för den indiska filmindustrin under flera år med biosuccéer som ”Bodyguard”, ”Dabangg” och ”Ek Tha Tiger”. Enligt Hindustan Times har Khan dragit in 300 crore rupier, eller 440 miljoner kronor.

Enligt indiska medier skulle Salman Khan senare under dagen ha förts till Arthur Road Jail i centrala Mumbai, ett fängelse som är ökänt för överbeläggning och de många fallen av tuberkulos och HIV bland de intagna, men ett överklagande har nu gett Khan en tidfrist på två dagar innan straffet ska börja avtjänas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.