Stephanie Sigman, Daniel Craig och Amy Pascal. Foto: TT

Bondproducent förnekar Mexikos inblandning

Uppdaterad
Publicerad

Mexico city ska vara modernt, bondbruden mexikansk och skurken italiensk. I utbyte får bondfilmen skattelättnader av Mexiko. Detta enligt mejl som läckte när Sony Pictures hackades. Men producenten förnekar.

Skådespelaren Daniel Craig fördriver nu dagarna i James Bond-kostym igen. Inspelningen av den nya 007-filmen ”Spectre” är i full gång. Scenerna i Italien har redan filmats klart och nu har produktionen flyttat till Mexiko. Tanken är att börja filma där i dag.

Enligt läckta mejl ska Mexiko inför detta ha erbjudit produktionsbolagen Sony pictures och MGM studios skattelättnader för att framställa landet i extra god dager. Bondbruden ska ha mexikanska rötter, stadssiluetten ska vara i fokus och framställas som modern, men storskurken Sciarra får inte vara av mexikansk påbrå, är några av kraven.

Interna chefmejl läckta

Det hela började med att Sony själva insinuativt ondgjorde sig över sin tajta budget.

”Vi står nu inför en budget som är långt överskriden det vi uppskattat” skrev MGM:s chef Jonathan Glickman i ett mejl till mexikanska myndigheter, och berättade att han övervägde att flytta vissa inspelningsplatser till London på grund av Storbritanniens fördelaktiga ekonomiska regler för filmproduktioner.

I ett internt mejl skrev Sony-chefen Amy Pascal till Jonathan Glickman: ”Vi borde insistera på att lägga till vilka reseskildrande bilder av Mexiko som helst för att få de extra pengarna.” Mejlen spreds efter en hackerattack mot produktionsbolaget Sony som utfördes av en organistaion som FBI säger har kopplingar till Nordkoreas regering, enligt sajten Tax Analysts.

Mexikansk högtid ny fond

Mycket riktigt så blev det nyligen känt att den kända mexikanska skådespelaren Stephanie Sigman får rollen som bondbruden ”Estrella”. En scen som saknade geografisk plats i tidigare versioner av manuset kommer nu att filmas med firandet av den färgranna mexikanska högtiden ”Día de los muertos”, ”De dödas dag”, som fond.

Men producenten Michael G Wilson förnekar nu att mexikanska myndigheter ändrat manus med hjälp av pengar. Han hävdar att manuset sett likadant ut från början.

– Det finns ingenting i manuset nu som inte har varit där tidigare. Skurken har alltid varit italienare... det har vi redan filmat i Rom, säger han på en presskonferens enligt The Guardian.

Han menar att samma sak gäller angående huruvida Mexiko insisterat på en mexikanare i rollen som Estrella.

– Vi har alltid haft en mexikansk skådespelerska i den rollen, säger han.

Mexikanska myndigheter har avböjt att kommentera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.