Scen ur brittiska filmen Belle om en oäkta dotter som föds in i överklassen på slutet av 1700-talet. Filmen fick stöd av BFI. Foto: David Appleby/AP/TT

Brittiska filminstitutet inför mångfaldskrav

Uppdaterad
Publicerad

För att få stöd från Brittiska filminstitutet måste filmmakare garantera mångfalden i filmen.

Kulturnyheterna har tidigare rapporterat om att Svenska filminstitutets konsulent Baker Karim vill se en mångfaldstestning av svensk film, något som gett upphov till debatt på svenska kultursidor.

Nu inför Brittiska filminstitutet (BFI), som är den största finansiären av brittisk film, krav på att filmbolagen måste leva upp till nya mångfaldskriterier.

Två av tre kryss krävs

För att kunna få stöd måste filmerna klara minst två av tre punkter: att det finns mångfald på filmduken, att det finns mångfald i produktionsteamet eller att den skapar social rörlighet.

På sin hemsida skriver BFI att det nya kravet kommer att gälla för alla filmer från och med 1 september i år.

Om en film klarar alla tre kraven kommer den att märkas med en logga som visar detta och kommer att lyftas fram av BFI.

Nevill: ”Bara början”

Amanda Nevill är vd för BFI och kommenterar beslutet så här:

– För att vi ska fortsätta att vara relevanta är det avgörande att film och tv-bolagen avspeglar och representerar vårt samhälle. Mångfald är bra för kreativiteten, skapar ekonomisk tillväxt och är sunt förnuft ekonomiskt. Det här beslutet är bara början, säger hon i ett pressmeddelande.

Olika slags mångfald

De nya kriterierna kommer leda till att mångfald syns på filmduken, skriver The Telegraph.

Om filmens berättelse dessutom uttryckligen utforskar ämnen som: identitet, etniskt eller nationellt ursprung, om den specifikt skildrar kvinnor eller människor med funktionshinder, åldersfrågor, sexuell identitet eller personer från en socialt utsatt bakgrund, har den större chans att få stöd.

”Politisk korrekthet” enligt kritiker

Kritiker som konservativa parlamentarikern Philip Davies har kritiserat mångfaldskraven och tycker att beslutet är ett utslag av politisk korrekthet, rapporterar The Telegraph.

BFI fördelar cirka 27 miljoner pund om året och stöder runt 30 filmer per år.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.