”Ceremonin”

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som ”Fifty Shades of Grey” går upp på biograferna kommer ytterligare en film om sado-masochistiskt sex. ”Ceremonin” är en dokumentärfilm regisserad av Lina Mannheimer.

Hur står sig de här filmerna bredvid varandra?

– De två filmerna har onekliga ytliga tematiska likheter, man skulle till och med kalla ”Ceremonin” för ”Fifty Shades of Grey – 60 år senare”, när Anastasia gått över till den mörka sidan, säger Fredrik Sahlin, filmkritiker på Kulturnyheterna.

– Men egentligen är det ju två helt olika saker. Lina Mannheimer har gjort en dokumentär som handlar om BDSM, sadomasochism, i kontrollerad form. Alltså ett rollspel mellan jämlikar medan ”Fifty Shades of Grey” är en uppdaterad Askungen-saga där prinsen har lite udda böjelser.

Du tycker att 50 shades är dålig, vad tycker du om denna?

Det är uppenbart att Mannheimer är fascinerad av den 83-åriga gamla dominatrixen och fascination kan ju bära ganska långt, men inte hela vägen.

Det görs några försök till psykologisk analys men filmen lyfter aldrig från det specifika till det allmänmänskliga, det blir mest kuriosa. Stoffet hade gjort sig alldeles utmärkt som ett inslag i Kobra men som långfilm är det för tunt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.