Christopher Lee spelade bland annat Bondbov i ”Mannen med den gyllene pistolen” och rollen som Saruman i Sagan om ringen-trilogin. Foto: TT

Christopher Lee är död

Uppdaterad
Publicerad

Skådespelaren Christopher Lee har avlidit. Lee spelade med i en rad storfilmer som Sagan om ringen-trilogin och Star Wars.

Han slog igenom som skådespelare under 50-talet när han medverkade i skräckfilmer på det brittiska filmbolaget Hammer Film Productions.

Extremt produktiv

Filmsajten IMDB listar hans medverkan i 281 olika produktioner, vilket enligt sajten sannolikt gör honom till en av de mest produktiva skådespelarna i sin generation.

Under 50- och 60-talen spelade Christopher Lee vid upprepade tillfällen den blodtörstige greven Dracula i en rad olika filmer som ”I Draculas klor” (1958), ”Dracula – Mörkrets furste” (1966) och ”Draculas vålnad” (1968).

Spelade ofta skurk

Brittiska tidningen The Telegraph konstaterar att Lee oftare än inte fick de mer skurkaktiga rollerna, som exempelvis den som Bondbov i ”Mannen med den gyllene pistolen” från 1974.

På senare år har Lee medverkat i ”Star Wars: The Clone Wars” samt i rollen som den ondskefulle trollkarlen Saruman i filmserierna ”Sagan om ringen” och därefter i filmerna om hobbiten Bilbo Baggins.

Christopher Lee har de senaste veckorna vårdats på sjukhus efter bland annat hjärtproblem. Han blev 93 år gammal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.