Premiär för filmfestivalen CinemaAfrica

Uppdaterad
Publicerad

Med filmens berättarteknik vill CinemaAfrica uppdatera och nyansera bilden av Afrika. Fokus är på den egna berättelsen.

Ikväll startar Afrikanska filmfestivalen – CinemAfrica. Den erbjuder ett brett utbud som sträcker sig från experimentell spel- till dokumentärfilm om feministisk aktivsim.

Invigningsfilmen heter Soleils och har världspremiär i Stockholm

– Man glömmer ofta att Afrika har saker att säga världen. Även landet Afrika har glömt att man har något att berätta, säger Dani Kouyaté regissör för Soleils och fortsätter:

– Till exempel finns det något som heter ”De mandeiska stadgarna”. Det är en slags deklaration om mänskliga rättigheter, skapad i Mandériket i Västafrika under 1200-talet.

Skildrar väst och Afrika

Soleils kan beskrivas som en slags Road Movie som tar avstamp i 1200-talet och det mäktiga mandeiska imperiet.

– Den skildrar kontakter mellan västvärlden och Afrika. Det handlar om förutfattade meningar och om alla de fördomar som svarta människor har utsatts för, säger Dani Kouyaté till Kulturnyheterna.

Tillägnad sin far

Soleils bygger på ett manus av fransmannen Olivier Delahaye, vän och medregissör. Filmen är tillägnad Dani Koyatés papppa Sotuigi Kouyate som dog 2010 efter en lång internationell skådespelarkarriär.

– Hans karriär kröntes med en Silverbjörn i Berlin för bästa manliga huvudroll i en film som hette London River. Min far spelade också mycket teater, han arbetade med Peter Brook en mycket berömd regissör bosatt i Frankrike, säger Dani Kouyaté

”Undanröja fördomar”

Med filmens hjälp vill CinemAfrica uppdatera och nyansera bilden av Afrika. I fokus är den egna historien.

– Att visa våra bilder ur vårt perspektiv, är mycket viktigt. Det bidrar till att undanröja de fördomar som finns om oss, säger regissören Dani Kouyaté.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.