Daniel Espinosa i Prag under inspelningen av filmen ”Child 44”. Foto: TT Bild.

Daniel Espinosa: Det är en varningssignal för oss alla

Uppdaterad
Publicerad

Regissören Daniel Espinosa kommenterar Rysslands bannlysning av hans kommande film ”Child 44”.

Den ryska premiären av regissören Daniel Espinosas film ”Child 44” var planerad till den 23 april. Men bara några dagar innan premiären meddelade landets kulturdepartement att filmen portas från ryska biografer. Under produktionen av filmen har Espinosa haft ett nära samarbete med den brittiska författaren Tom Rob Smith som skrev romanen som filmen bygger på.

– Vi var väldigt medvetna om att vi ville göra någonting som skulle kunna påverka situationen i Ryssland idag, säger Daniel Espinosa.

Ville belysa homosexuellas situation

Något som de speciellt ville belysa var homosexuellas situation i Ryssland under tidigt 50-tal innan Josef Stalins död. Espinosa menar att homosexuella förföljdes under den här perioden och användes som syndabockar för olika brott.

– Det var en sektion i filmen som var viktig för oss, och lite grann hjärtat av filmen. Då pratade vi såklart om detta skulle kunna gå igenom i Ryssland, men vi trodde ju självklart att det moderna Putin-Ryssland inte hade kommit till den punkten att man censurerade filmer på grund av deras politiska innehåll.

Kom som en överraskning

Men trots att Daniel Espinosa hade funderat över det kom bannlysningen som en överraskning när han läste tidningen i morse.

– Jag har läst en del om andra kulturella yttringar som har blivit censurerade, både för ovårdat språk och att man förolämpar den ryska folksjälen. Så jag visste ju att det var på gång men när de förbjuder min film så tycker jag att det känns som ett väldigt tydligt tecken på att Putins Ryssland svänger mot ett mer auktoritärt samhälle. Det är ju en varningssignal för oss alla.

Kulturdepartementet har anklagat filmen för att den innehåller historiska felaktigheter men det håller inte Espinosa med om.

– Jag tycker att den ger en ganska korrekt bild. Tom Rob Smiths roman som den är baserad på den har varit ute nu i sex år och publicerades i ett mer demokratiskt Ryssland, då när den kom ut, och möttes inte av något av det motstånd som filmen verkar möta just nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.