Daniel Espinosas nya film portas i Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

Landet bannlyser den svenska regissören Daniel Espinosas film ”Child 44” bara några dagar innan premiären.

Hollywood-produktionen ”Child 44”, som handlar om sökandet efter en seriemördare i Sovjetunionen under tidigt 50-tal, har nu förbjudits att sättas upp på biografer i Ryssland. Det är landets kulturdepartement som har tagit beslutet.

Efter en visning av filmen under tisdagen var de tillfrågade ”experterna” eniga om att det är oacceptabelt att visa den här typen av film i samband med 70-årsdagen av segern i Andra världskriget skriver The Guardian. Kulturdepartementet anser att filmen är full av historiska felaktigheter men i meddelandet från myndigheten angavs inga exempel på detta.

– Det faller in i mönstret där vi ser en svängning i den ryska kulturpolitiken, det handlar om att motverka kultur som inte är patriotisk. För regeringen är kulturen är ett instrument för att påverka, säger Lena Jonson, forskare vid Utrikespolitiska institutets Rysslandsprogram.​

”Fiasko”

Många svenskar är inblandade i filmen. Förutom den svenska regin så finns bland annat Noomi Rapace och Joel Kinnaman med i rollbesättningen. En rysk recensent har kallat filmen för ”helvetiskt anti-Sovjet skräp”.

Även i USA och England har filmen blivit sågad enligt Aftonbladet.  I brittiska Time Out skriver recensenten Tom Huddleston att ”ingen kommer ur det här fiaskot med mycket till värdighet”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.