Wim Wenders, Emir Kusturica och Francois Ozon är några av de regissörer som ligger bakom filmerna som kan vinna årets Guldlejon. Foto: TT/Ole Gunnar Onsöien/ Joel Ryan

De kan prisas i Venedig

Uppdaterad
Publicerad

Terrence Malick, Tom Ford, och Wim Wenders är några av de regissörer som ligger bakom de nominerade bidragen till festivalens mest prestigefyllda pris – Guldlejonet.

Under torsdagen offentligjordes alla nominerade till tävlingarna i årets Filmfestival i Venedig. Bland de nominerade finns Derek Cianfrances Moseboks-alluderande drama ”The light between Oceans” med Alicia Vikander, Michael Fassbender och Rachel Weisz i rollbesättningen. Den handlar om ett par som hittar en bebis i en båt och uppfostrar henne som sin egen dotter tills den biologiska modern dyker upp.

Damien Chazelle (Whiplash) nya film ”La la Land” om en jazzpianist som faller för en aspirerande skådespelerska, är annan av de 20 nominerade filmerna som kan belönas med det prestigefyllda Guldlejonet.

Andra nominerade filmer är Terrence Malicks ”Voyage of Time”, den serbiska regissören Emir Kusturicas ”Na Mlijecnom Putu (On the Milky Road), Wim Wenders 3D-film ”Les Beaux Jour D'aranjuez”  och Francois Ozons ”Frantz”. Alla nominerade filmer finns listade här.

Två av de 20 filmer gjord av en kvinna

Av de 20 nominerade filmerna är sju stycken amerikanska. Två är de 20 nominerade filmerna har kvinnliga regissörer. Det är den svarta komedi-thrillern ”The Bad Batch” som är regisserad av Ana Lily Amirpour och den italienska filmen ”Spira Mirablis” som gjorts av regiduon Martina Parenti och Massimo D'Anolfi. 

Regissören Sam Mendes, som ligger bakom ”American Beauty”, och Bond-filmerna ”Skyfall” och ”Spectre”, är årets juryordförande.

Årets filmfestival i Venedig inleds den 31 augusti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.