Foto: Scanpix

”Problematiskt hur de skildrar Palme”

Uppdaterad
Publicerad

Dokumentären om Olof Palme har chans att kamma hem tre guldbaggar på galan den 21 januari. Kulturnyheterna pratar med filmaren Kristina Lindström, som även är kritisk till storfavoriten ”Call Girl”.

Filmen ”Palme”, som gick i förlängd TV-version på SVT under helgledigheten, har snart chans att vinna guldbaggar både för bästa dokumentär, klippning och musik. Årets stora dokumentärsuccé har setts av över 200 000 besökare på bio, den högsta publiksiffran för en dokumentärfilm sedan Stefan Jarls ”Ett anständigt liv” 1979.

Kristina Lindström, som gjort filmen tillsammans med Maud Nycander, säger till Kulturnyheterna att hon är väldigt glad över nomineringarna och ser intresset för ”Palme” som ett tecken i tiden.

På presskonferensen sade du att tiden under Palme var väldigt annorlunda mot idag, fastän det inte alls är särskilt länge sen. Vad är det som har förändrats så radikalt?

– Vi uppträdde på ett annat sätt. Kulturellt, vi klädde oss annorlunda och vi hade liksom andra koder på 50, 60 och 70-talet. 80-talet blev ju ett systemskifte som har med världspolitiken att göra. Jag levde i en annan tid som hade andra värderingar.

Hur märks det i de andra nominerade filmerna?

– Jag tror dels att det finns ett intresse för dåtiden. Som i ”Call Girl” till exempel. Men ”Äta, sova, dö” är väl också en reaktion på en tid vi lever i. Med värdeförskjutningar mot ett hårdare och brutalare samhälle där andra röster dominerar och har makten än tidigare. Det är inte den starka staten längre, människor tycks lite mer utlämnade till sitt eget sätt att lösa saker.

Vad tycker du om kritiken mot ”Palme”, till exempel att ni ska ha rensat bort arbetarrörelsen ur filmen?

– Absolut, det stämmer ju. Vi visste att vi inte kunde göra allting och vi valde att göra berättelsen om en person. Var kommer han ifrån? Vad formade honom? Vad fanns det för brytpunkter i hans liv? Sen hade man kunnat göra en annan film om gräsrötternas Olof Palme, men vi ville göra det grundligt för att få människor som inte var födda när han mördades att se honom och se tiden. Då tror jag att man behöver lyfta fram människan.

Olof Palme efterlevande son, Mårten Palme, blev nyligen intervjuad i Dagens Nyheter och var kritisk till att ”Call Girl” fått så många Guldbaggenomineringar (elva stycken). Han har JK-anmält filmarna och menar att manuset är ”värd till och med en Oscar för den mest förvirrade samhällskritiken”.

Vad känner du kring stormen om ”Palme-skildringen” i ”Call Girl”?

– Jag tycker att det är väldigt problematiskt hur de skildrar honom. Det är ett överraskande sätt att hantera det.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.