Ur ”Jurassic Park” från 1993. Foto: Pressbild/Universal Pictures

Dinosaurierna är tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

Till sommaren kommer nya Jurassic Park, den fjärde i ordningen – nyskapande eller ännu en reboot?

I dagarna kom trailern till nya Jurassic Park filmen, titulerade ”Jurassic World”. Filmen utspelar sig 22 år efter den första filmen. Det stämmer väl överrens med verkligheten – tidsmässigt, det är ingen dokumentär det rör sig om – då den första filmen om nöjesparken fylld med livs levande dinosaurier, hade premiär 1993.

Nu är det läge att varna för spoilers. Om du vill se filmen utan att veta för mycket av handlingen så läs inte vidare, och se inte trailern.

Jura-parken är öppen

”Kom ihåg. Om något jagar dig, så spring!” Med denna olycksbådande förmaning skickar Judy Greer – i rollen som mamma till två unga parkbesökare – iväg sina söner i början av trailern. Nu har man alltså öppnat den dinosauriepark som ödleentusiasten John Hammond drömde om i den första filmen.

Till en början verkar det mest gå vägen. Barnen åker tåg, bil, rullande glasbubbla och paddlar kajak med dinosaurier. Allt är frid å fröjd, fantastiskt. Men något lurt är på gång. Vetgiriga forskaren Clair, spelad av Bryce Dallas Howard, har skapat en helt ny, genmodifierad skräcködla. Typiskt.

Orosmolnen hopar sig

”Du har gjort en ny dinosaurie? Det var nog ingen bra idé.” Konstaterar Chris Pratt som spelar Owen, någon form av jägare/expert iklädd läderväst och kortärmad skjorta. Sen går det utför i snabb takt, något har rymt, en blodig safarihatt, skrikande barn och Chris Pratt på motorcykel. Där någonstans slutar trailern. I en viss känsla av Déjà vu.

Jurassic World verkar bli ganska lik originalet, fast med nya skådisar, ny regissör – och snyggare, bättre, och framförallt större dinosaurier. inget nytt under solen när det gäller hollywoodlogik med andra ord, och kanske inget ont i det.

Reboots i tiden

Jurassic Park serien tog slut med film nummer tre redan 2001. Fjorton år är numera en lång tid i rebootsammanhang. Spindelmannen fick bara vila i fem år. Om du gillade första Jurassic Park och inte kan få nog av urtidsödlor, så har du något att se fram emot till sommaren.   

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.