Foto: Copyright Disney

Därför klippte Disney bort den svarta dockan

Uppdaterad
Publicerad

Inför årets traditionella Kalle Anka på julaftonen, har Disney klippt bort två korta sekvenser som man anser speglar stereotypa bilder av svarta och judar.

Det man klippt bort är dels en svart docka som kommer ned till jultomten i hans verkstad och får ett OK i baken, dels en äldre man i skägg i grön frack som gör en kosackdans. Även den blonda dockan som säger ”mamma” i samma sekvens som den svarta dockan klipps bort.

– Inför årets Kalle Anka fick vi reda på att Disney klippt bort de här sekvenserna, säger Stephen Mowbray, chef på programinköp på SVT. Disney levererar Kalle Anka varje år till 40 olika länder och på förfrågan sade de att de ville anpassa Kalle Ankas jul från 1930- till 2000-talet och andra delar av världen.

– Jag accepterar det och tycker det är okej, säger Stephen Mowbray. Vi har diskuterat det i programledningen också.

Kan SVT välja att visa den gamla vanliga versionen?

– Nja, jag tror inte det. Det är ju ett inköpt material, och dessutom har Disney nu gjort om tekniken så kvalitén är så oändligt mycket bättre i årets version. Det skulle se konstigt ut om vi skulle klippa in ett par gamla sekvenser, säger Stephen Mowbray.

Den kommunikationsansvariga för Disney i Norden, Linda Andersson, känner inte till några protester mot den svarta dockan, varken i Sverige elleri USA.

– Det är mer en självsaneringssak för Disney. Disney tycker att dockan kan upplevas som stereotyp och fördomsfull. Den blonda dockan upplevdes också som en stereotyp bild i det sammanhanget och båda dockorna togs därför bort. Detsamma gäller den judiska mannen. Det handlar alltså om tre dockor, men två sekvenser.

Varit borta i Sverige tidigare

Linda Andersson vet inte om den svarta dockan är med i något annat lands version av Kalle Anka, men berättar att i Norge har dockan varit borta länge.

– Dockan har faktiskt varit borta i Sverige också tidigare men sedan smugit sig tillbaka, varför vet jag inte.

Varför har inte Disney gjort flera klipp, det finns ju flera figurer som är stereotypa. Den svarta mannen som kör åsnekärran, och kinamännen till exempel?

– Jag tror att man ville göra så lite inverkan på programmet som möjligt. Det som togs bort var väl de som Disney ansåg gick för långt, säger Linda Andersson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.