”Empty socks”, 1927, handlar om Kalle Kanin och hans julfirande. Foto: TT

Disneys första julfilm funnen

Uppdaterad
Publicerad

”Empty socks” har trotts vara försvunnen för alltid. Nu är den hittad i Norge.

I mars kontaktade David Gerstein, Kalle Anka-illustratör och animationsfilmshistoriker, Nasjonalbiblioteket i Oslo. Han misstänkte nämligen att bibliotekets filmsamling kunde innehålla okända Disney-skatter.

Efter detektivarbete av filmarkivarier och Gerstein hittades den fem minuter långa filmen ”Empty socks”, gjord 1927. Det är Disneys första julfilm och handlar om Kalle Kanin och hans julfirande, skriver Aftenposten.

– Det här är en filmhistorisk och uppseendeväckande upptäckt och vi är stolta över att vi har lyckats vara med och ta ut den här nitratfilmsgodbiten tillbaka ut i historiens ljus, säger filmarkivarien Kjetil Kvale Sørenssen vid Nasjonalbiblioteket.

Visas till pianomusik

Filmen, som i dagsläget saknar 30 till 60 sekunder i mitten, har restaurerats och kopierats digitalt. Originalet blir kvar på Nasjonalbiblioteket i ett eget arkiv för nitratfilm. Filmerna är så brandfarliga att de inte kan förvaras tillsammans med övrigt arkivmaterial.

Den nyrestaurerade filmen visas publikt för första gången i modern tid nästa onsdag på Nasjonalbiblioteket, ackompanjerat av levande pianomusik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.