Downton Abbey mot slutet: ”Kommer sakna hattarna”

Uppdaterad
Publicerad

Succé-serien Downton Abbey är på väg mot slutet. I morgon sänds det näst sista avsnittet på SVT och sen är det bara ett avsnitt och en julspecial kvar innan det är absolut slut. Kulturnyheterna har träffat några av skådespelarna.

Att kalla Downton Abbey för en populär tv-serie är en underdrift. Julian Fellowes skapelse om den adliga familjen Crawely och deras tjänare på godset Downton Abbey, har fått mellan 7 och 10 miljoner britter att bänka sig i tv-soffan varje vecka i 6 säsonger. Serien, som utspelar sig under 1910- och 20-talet har också sålts till över 100 länder och vunnit en mängd Golden Globes och Emmystatyetter.

Spelat Monnypenny

Samantha Bond, känd bland annat som miss Monnypenny i agent i 007-filmerna med Pierce Brosnan spelar Lady Rosamund Painswick.

Hon tror att seriens framgångar delvis beror på samspelet mellan Julian Fellowes och skådespelarna.

– När alla roller var tillsatta så lät han sen skådespelarnas känslor för rollfigurerna påverka. Rosamund till exempel var en ganska kall person till en början, men eftersom jag har sådana modersinstinkter blev hon en mer varmhjärtad person mot slutet.

– Till exempel älskar hon sina brorsdöttrars barn och tar Lady Edith under vingarna när hon behöver hjälp.

Kommer sakna hattarna

Samantha Bond är också känd scenskådespelare och tillhör den fasta ensemblen på Royal Shakespeare Theatre.

På frågan vad hon kommer att sakna mest efter de sex åren med Downton svarar hon:

– Hattarna! Rosamund bar alltid väldigt skarpa hattar, inte alltid bekväma, men ändå.

Allen Leech spelar den irländaren Tom Branson, den socialistiske chauffören som gifter in sig i familjen, utan att helt ge upp sina ideal.

– Tom är en frisk fläkt i familjen, han är den som kan säga till vem som helst av the Crawleys att 'det där är totalt vansinne, så här ligger det egentligen till med sakernas tillstånd'.

– Och även för publiken tror jag Tom har varit vägen in till den här privilegierade världen, han ser den ju själv för första gången också.

Tappat tittare

Att Downton Abbey avslutas nu är nog ingen slump. Även om tittarsiffrorna fortfarande är höga så har de sjunkit sedan de första säsongerna, och även kritikerna tycker serien har tappat bettet en aning och blivit mer av en klassisk såpa. Men det är ingenting som bekymrar skådespelarna.

– Hur många Emmys och Golden Globes har vi fått nu igen, frågar sig Allen Leech retoriskt. Jag tycker nog vi klarar oss rätt bra.

En annan invändning man kan ha är att det är väl familjärt mellan herrskap och tjänstefolk. Även om det finns en strikt hierarki är det alltid en kärvänlig stämning. Men Allen Leech tycker att det är en rimlig historisk tolkning.

– Det var olika såklart. Jag har hört skräckhistorier om hushåll där tjänarna, om det mötte husets herre, var tvungna att stirra in i väggen för att de inte fick möta hans blick. Men jag har också hört om ställen där alla, som på Downton, mer liknade en stor familj, säger han.

Även om Downton Abbey är ett mysigt kostymdrama så finns där en hel del mörker. Under seriens gång dör flera familjemedlemmar i olyckor lite då och då och det förekommer också våldtäktsfall och mord.

Brittisk press älskar att skriva på ämnet ”skandalscenerna i Downton Abbey”. Men Allen Leech tar även det med ro.

”Och sen bara pang!”

– Det är ett drama, utan allt det där skulle det vara en mycket sämre serie, säger han. Jag tycker det är roligt, att låta folk gosa ner sig i myssoffan, och sen bara pang!, det blir spännande.

Samantha Bond håller med.

– Man vill inte att det ska vara för mysigt.

Börjar med Titanic

När serien startade för sex år sedan var det 1912 och i det allra första avsnittet sjunker Titanic med Downtons arvinge på tur. När serien nu avslutas är vi mellan de två krigen och en för första gången är en Labour-politiker premiärminister.

Samanta Bond tror att just den tidsperioden också har en roll i seriens framgångar.

– Historiskt är den en tid med en massiv förändring. Första världskriget förändrade allt. Efteråt kom stora politiska, ekonomiska och feministiska förändringar. En perfekt tid för en tv-serie.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.