Från ”Den enda vägen” Foto: Från ”Den enda vägen”

Här är vårens svenska filmnyheter

Uppdaterad
Publicerad

Två filmer om mördaren Peter Mangs går upp på bio i vår. Det gör även en flerfaldigt internationellt prisbelönt film om rasbiologiskt förtryck – och en ungdomsskräckis.

Här är vårens stora filmnyheter.

En skräckfilm för tonåringar, kriminellt systerskap och en videohälsning från en död pappa.

Bland vårens svenska biopremiärer finns två filmer om Peter Mangs – mördaren som satte skräck i Malmö i slutet av 2009 och 2010. I spelfilmen ”Den enda vägen” av Manuel Concha, skjuter en maskerad man oskyldiga människor med utländskt utseende. Historien kretsar kring två bröder, och ett av mördarens skott.

Dubbelt om Mangs

”Brev till en seriemördare”, en dokumentär av Manal Masri, handlar om 16-årige Kamal, som skjuts med fem skott på väg till fotbollsträningen. Han överlever mirakulöst, men vem sköt? Polisen spekulerar om gängvåld och familjen lämnas i ovisshet, men en dag ringer polisen och säger att en misstänkt har gripits: Peter Mangs. Manal Masri är Kamals syster. Hon bestämmer sig för att ta reda på vad som verkligen hände, och skriver ett brev till mannen som anklagas för att ha skjutit brodern.

Bland övriga titlar, som presenteras på Filmhuset i Stockholm under måndagsförmiddagen, finns bland annat en skräckfilm riktad till ungdomar, ”Rum 213” efter romanen med samma namn av Ingelin Angerborn och i regi av Emelie Lindblom. Oförklarliga saker börjar hända tre tolvåringar som delar rum på ett sommarkollo.

Svensk premiär för Sameblod

I dramat ”Dröm vidare” sätts vänskapen i ett tjejgäng på prov när en av dem, Mirja, kommer ut efter att ha avtjänat ett fängelsestraff. För regi står Rojda Sekersöz och producerar gör Agneta Fagerström Olsson och Annika Hellström, som tidigare bland annat ligger bakom filmen ”Flocken”.

Svensk biopremiär våren 2017 har även ”Sameblod”. Regissören Amanda Kernells långfilmsdebut om Sveriges mörka, koloniala historia med skallmätningar och rasbiologisk politik. Filmen, som utspelar sig på 1930-talet på en samisk internatskola, har redan uppmärksammats internationellt. På filmfestivalen i Venedig i höstas prisades den dubbelt.

Här är vårens svenska biopremiärer

Citizen Schein (regi Maud Nycander, Jannike Åhlund, Kersti Grunditz Brennan)

Småstad (regi Johan Löfstedt)

Exfrun (regi Katja Wik)

Rum 213 (regi Emilie Lindblom)

Systrar bakom galler (Nima Sarvestani)

Filmen om Badrock (regi Björn Skifs)

I Called Him Morgan (regi Kasper Collin)

Dröm vidare (regi Rojda Sekersöz)

Brev till en seriemördare (regi Manal Masri)

Sameblod (Amanda Kernell)

Stockholm My Love (regi Mark Cousins)

Den enda vägen (regi Manuel Concha)

Den skalliga primadonnan (regi Fredrik Egerstrand, TinTin Anderzon)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.