Ed Skrein hoppar av Hellboy-filmen

Uppdaterad
Publicerad

Deadpool-stjärnan Ed Skrein hoppar av den kommande filmen ”Hellboy” efter att en debatt om rasistisk rollbesättning. Filmstudion har fått kritik för att Skrein skulle ha spelat en karaktär som är av asiatiskt ursprung i serietidningsförlagan till filmen.

Skrein meddelar sitt avhopp i ett pressmeddelande, där han förklarar att han inte känt till att karaktären Major Ben Daimio är av asiatiskt ursprung i den populära serietidningen som filmen är baserad på. Skrein kliver nu av projektet för att han vill att rollen ”ska tillsättas på ett lämpligare sätt”, uppger Hollywood Reporter.

Återkommande debatt

”Hellboy”-kritiken kommer i spåren av en debatt om Hollywoods rollbesättningar, där asiatiska karaktärer i flera filmatiseringar av serietidningar, animéfilmer och böcker gjorts vita, så kallad ”whitewashing”.

Tidigare filmer som debatterats i frågan är ”Ghost in the shell” och den kommande filmen ”Flash boys”, där samma tendens har kritiserats.

LÄS MER: Kritik mot rollbesättningen i ”Ghost in the shell”

Filmens producenter Larry Gordon och Lloyd Levin skriver i ett uttalande att de inte haft för avsikt att vara okänsliga gentemot minoriteter, att de respekterar Ed Skreins beslut och att de kommer anställa en ny skådespelare ”som är mer i linje med källmaterialet”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.