Skådespelarna Matt LeBlanc, Matthew Perry, Lisa Kudrow, Couretney Cox, Jennifer Aniston och David Schwimmer under Emmygalan i september 2002. Foto: TT

Efter 12 långa år – ”Vänner” tillbaka i rutan

Uppdaterad
Publicerad

De har haft en lång paus, Ross, Rachel, Monica, Chandler, Phoebe och Joey, men nu är de sex vännerna tillbaka. NBC bekräftar att de alla ska medverka i ett tvåtimmars specialprogram som ska hylla den legendariska sitcom-regissören James Burrows.

Det är däremot inte klart om de sex stjärnorna kommer vara i samma rum tillsammans, rapporterar bland annat E-online.

– Jag hoppas att det ska gå, men jag är inte säker på att det kommer gå att lösa logistiskt, sa NBC-chefen Robert Greenblatt på onsdagen under The Television Critics Associations presskonferens där specialprogrammet presenterades, skriver Entertainment Wekly.

”Vänner” sändes i tio säsonger mellan 1994 och 2004 och hade ett kolossalt internationellt genomslag. Ett skämt om att Ross och Rachel ”were on a break” eller att Monica och Chandler skulle ”make the presents!” skulle dra ner lika stora nostalgiska skrattsalvor vilken kontinent det än det drogs på.

Stort för fansen

Att de nu återförenas är stort för fansen som hoppats på detta i 12 år. Att det blir i ett specialprogram med andra sitcomstjärnor är dock lite snopet.

För hyllningsprogrammet är inget renodlat Vänner-avsnitt utan rollfigurer från andra klassiska sitcoms kommer också dyka upp. Till exempel Will och Grace från ”Will & Grace” som sändes mellan 1998 och 2006.

Det är i och för sig inte så konstigt med tanke på att föremålet för hyllningen, regissören James Burrows – som nyligen regisserade sitt 1000:e sitcomavsnitt – suttit bakom kameran under 188 ”Will & Grace”-avsnitt men bara 15 av ”Vänner.

Regisserade klassiska avsnitt

Men det var inte vilka avsnitt som helst. Bland annat gjorde han det episka ”The prom video”; den där Ross och Rachel blir ihop efter att hon sett i en gammal heminspelad video hur han sitter ledsen och övergiven i trappan när Monica och Rachel försvinner på skolbalen.

Ett år senare regisserade han också avsnittet där de tar en paus och det efterföljande ”The one the morning after” där de gör slut. Episkt som sagt.

Hans hyllningsprogram ska sändas på NBC den 21 februari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.