Skådespelarna Idris Elba, Emma Watson och Daniel Dae Kim är några av de som nu valts in i akademien. Foto: AP/TT

Efter kritikstormen: Oscarsakademien storsatsar på mångfald

Uppdaterad
Publicerad

Efter den kritiska nätkampanjen #oscarsowhite försöker den amerikanska Oscarsakademien öka mångfalden – och väljer in 683 nya medlemmar, med fokus på kvinnor och minoriteter.

Det är den största medlemsrekryteringen i akademiens historia enligt Hollywood Reporter, och en del av en satsning som ska förbättra mångfalden i juryn som väljer ut vilka filmer som Oscar-nomineras varje år.

När Oscarsgalan för andra året i rad nominerade övervägande vita skådespelare till de största priserna i våras väcktes en kritikstorm, och en lång rad kända svarta amerikaner riktade hård kritik mot den anrika filminstitutionen. Bland annat regissören Spike Lee, skådespelarna Will Smith och Lupita Nyong’o samt komikern Chris Rock.

Alicia Vikander blir medlem

Bland de som nu bjuds in till den omfångsrika juryn är 46 procent kvinnor och 41 procent minoritetspersoner. Bland annat har Idris Elba, Brie Larson, Star Wars-stjärnan John Boyega, Michael B Jordan, Emma Watson och den svenska stjärnan Alicia Vikander nu valts in.

Oscarakademien består idag av omkring 6000 medlemmar, och trots den stora mängden nyinvalda blir det inte några enorma skillnader i mångfaldsstatistiken.

Andelen kvinnor ökar från 25 till 27 procent och andelen icke-vita ökar från åtta till elva procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.