Peter Stormare, Leïla Bekhti och Gustaf Hammarsten i ”Midnattssol”. Foto: SVT

Efter succén: Nu intar Bron-skaparna Lappland

Uppdaterad
Publicerad

De ligger bakom en av de mest populära nordiska tv-serierna. Nu tar Bron-skaparna sig an ett mordmysterium i midnattssolens land. ”Midnattssol” är en deckarserie som både vill underhålla och skildra delar av Sverige som ofta förbises.

Regissörsduon Björn Stein och Måns Mårlind var med och skapade svenskdanska succéserien Bron tillsammans med manusförfattaren Hans Rosenfeldt. Nu har de flyttat sig från Öresund till Lappland. Den nya serien Midnattssol utspelar sig i den storslagna fjällvärlden norr om Kiruna.

– Vi går inte igång på bara rena crimehistorier, utan vi måste hitta någonting som motiverar oss politiskt, emotionellt, säger Björn Stein, andra halvan av regiduon Stein och Mårlind.

Det lilla gruvsamhället skakas av en rad bestialiska mord. Det väcker starka känslor – som riskerar att slita sönder hela samhället. Alla är potentiella mördare eller offer.

Byggd kring lokala frågor

Det börjar med att en fransk medborgare dör, och från Paris anländer den franska mordutredaren Kahina Zadi som tillsammans med Anders Harnesk, åklagare av samisk börd, inleder en utredning som snart får svindlande proportioner.

Serieskaparna har inspirerats av konflikten kring Kirunas flytt där internationella storföretag driver på utvecklingen.

– Det här staden rivs ock ska byggas upp två kilometer bort och det är företagen som bestämmer inte kommunen, säger Måns Mårlind, regissör och manusförfattare för Midnattssol.

Vill lyfta samisk kultur

Den svensk-franska dramaserien är baserad på en idé av Henrik Jansson-Schweizer och Patrick Nebout. Morden har en koppling till samiska ritualer och den samiska kulturen – en vit fläck hos många svenskar.

– Den här skulden över hur lite jag vet om folk som bor i mitt eget land vad en stor drivkraft till att upptäcka den här världen och berätta om den, säger Björn Stein

Måns Mårlind menar att det finns en problematik med underliggande fördomar som vi måste förhålla oss till.

– Vad händer om vi skrapar på ytan, vad bubblar upp, frågar han sig.

Huvudrollerna spelas av Gustaf Hammarsten (Våra vänners liv, Brüno, Tjuvarnas jul) och den franska skådespelerskan Leïla Bekhti (En profet, Källan, Innan frosten)

I sin jakt på mördaren tvingas Anders och Kahina, som är av berbisk-algerisk härkomst, konfrontera sina ursprung som de båda valt att förneka. Något som också för dem närmare lösningen.

Samiska stjärnor medverkar

I övriga roller ser vi också de samiska artisterna Sofia Jannok och Maxida Märak. Jannok som gör skådespelardebut som Sherman (nåjd) tycker att det är bra att Sveriges största dramasatsning innehåller som många inslag av samisk kultur.

– Vi finns här oavsett om de ser oss eller inte, så det är najs att vi får synas också i tv och att storyn får utspela sig i Sápmi – om 50 år är det kanske ingen big deal, säger Sofia Jannok

Och hon tror att serien kan komma att väcka debatt om vad som är rätt eller fel när man skildrar samisk kultur.

– Men det är bra att det kommer upp till ytan, jag ser fram emot det. Kom igen, diskutera!

Serien är i åtta delar och har premiär den 23 oktober i SVT1.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.