Egyptiska demokratiaktivisten Alaa Abdel-Fattah och dokumentärfilmaren Sanaa Seif Foto: TT

Egyptisk dokumentärfilmare dömd till 3 års fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Den 20-åriga filmklipparen Sanaa Seif dömdes i söndags tillsammans med sin bror, den Egyptiska demokratiaktivisten Alaa Abdel-Fattah, och 22 andra åtalade till tre års fängelse för att ha demonstrerat utan tillstånd mot Egyptens antiprotestlagar.

Sanaa Seif var en av klipparna bakom den oscarsnominerade dokumentären ”The Square”, som följer en grupp aktivister genom den folkliga revolutionen i Egypten under åren 2011 och 2012. Filmen, som till stor del utspelar sig på Tahrir-torget i Kairo, är den första Egyptiska film att nomineras till en Oscar. Filmen har också visats på Sundance filmfestival och vunnit tre Emmypriser.

Häktad 100 dagar

Sanaa Seif och ett 20-tal andra demokratiaktivister greps i juni efter att ha protesterat mot Egyptens antiprotestlagar som kräver att alla politiska möten godkänns av landets säkerhetsstyrkor. Sanaa Seif har tillsammans med de andra medåtalade suttit häktad i över 100 dagar, rapporterar The Hollywoodreporter och The Cairopost.

Kritiserad dom

Amnesty International har uppmanat de Egyptiska myndigheterna att frige aktivisterna och kallat antiprotestlagen för omänsklig. Afrikanska kommissionen för mänskliga och folkens rättigheter (ACHPR) har kritiserat rättegången för att vara orättvis bland annat för att de åtalades familjemedlemmar inte tillåtits närvara.  

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.