Till vänster Emy Storm i TV-teatern ”En episod under boxarupproret i Kina år 1900”. Till höger en välkänd scen med Storm ur ”Emil i Lönneberga”. Foto: TT

Emy Storm har avlidit

Uppdaterad
Publicerad

Emy Storm är mest känd för sin roll som Alma i filmatiseringarna av ”Emil i Lönnerberga” från början av 70-talet. Men även för sina roller i ”Kvarteret Korpen” och ”Hedebyborna”.

Skådespelerskan dog i Malmö på måndagsmorgonen, efter en tids sjukdom. De rapporterar Sydsvenskan.

– Hon avled klockan 06.30 i morse, uppgav sonen Jonas Fyhring-Ljungberg till tidningen.

Skogshuggarrötter

Emy Storm föddes i Hälsingland, i en skogsarbetarfamilj. Som femtonåring flyttade hon till Stockholm, efter studier vid Gösta Terserus teaterskola fick hon sin första filmroll 1948 i ”Banketten”.

Mellan 1951 och 53 studerade hon vid Dramatens elevskola, arbetade på både Riksteatern och Dramaten, men hamnade tillslut på Malmö stadsteater där hon stannade i 21 år. Från 1962 – 1983.

Känd för mammaroller

Emy Storm medverkade även i en mängd svenska filmer och tv-serier under sin karriär. Så sent som 2005 var hon med i ”Wallander – Mörkret”, men hon gjorde sig mest känd för sina modersroller, och har kallats svensk teaters mesta morsa. Hon blev 89 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.