Från inspelningen av En man som heter Ove Foto: TT

”En man som heter Ove” svenskt Oscarsbidrag

Uppdaterad
Publicerad

I dag tillkännagavs det svenska bidraget till Oscarsnomineringen för bästa icke-engelskspråkiga film 2016, och det blev ”En man som heter Ove” som kammade hem nomineringen.

Filmen, som regisserats av Hannes Holm, blir det svenska bidraget till 2016 års Oscarsnominering i kategorin för bästa icke-engelskspråkiga film.

Det meddelade Svenska Filminstitutets vd Anna Serner och Pia Lundberg det samlade pressuppbådet på Filmhuset i Stockholm i dag.

Lassgård fick guldbagge

”En man som heter Ove” har utsetts av de sju ledamöterna i svenska Oscarskommittén och bygger på Fredrik Backmans roman med samma namn från 2012.

Filmen belönades med tre Guldbaggar under årets gala. Rolf Lassgård tilldelades en Guldbagge för Bästa manliga huvudroll för sin tolkning av Ove.

”En man som heter Ove” har setts av 1,7 miljoner och har placerat sig som den tredje mest sedda svenska biofilmen någonsin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.