Endast Coppolas vin får drickas på Oscarsgalan

Uppdaterad
Publicerad

Den kända regissören Francis Ford Coppola har ingått ett avtal med Oscarskommittén och blir officiell sponsor på filmgalan under kommande tre år.

Francis Ford Coppola inledde sin karriär som vinodlare när han köpte en vingård i Californias Napa Valley 1975. The Francis Ford Coppola Winery är namnet på en av gårdarna, som han själv beskriver som ett ”wine wonderland”.

Nu har han ingått ett avtal som gör honom till officiell sponsor på Oscarsgalan under kommande tre år, samt på Sundance filmfestival 2017. 

Coppola har själv prisats på galan för filmerna Patton (1970) och de två första Gudfadern-filmerna (1972 och 1974), och har trots sin vinkarriär inte lagt filmskapandet på hyllan.

Nöjd med livet

Han jobbar just nu med filmprojektet Distant Vision om en italiensk familj som emigrerar till USA.

I höstas besökte Francis Ford Coppola Stockholm och kommenterade sitt ambitiösa livsverk:

– Jag är väldigt nöjd med min inställning till livet. Många människor säger i slutet av sina liv 'jag önskar att jag hade gjort det ena och det andra'. Jag har både fått göra film, fått se mina barn göra film, fått vara i vinbranschen, och kommer vara så upptagen med att tänka på allt jag gjorde, att jag inte ens kommer märka när jag dör.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.